Analisti: Atacarea Iranului de catre Israel va fi o operatiune complexa. Israelienii sunt extraordinar de creativi
Atacarea Iranului de catre Israel va fi cel mai probabil o operatiune aeriana complexa, la care vor participa numeroase avioane, ce vor trebui sa strapunga apararea anti-aeriana iraniana si sa atace simultan mai multe tinte, sustin analisti si experti militari, citati de USAToday. In noiembrie 2011, presedintele israelian Shimon Peres a afirmat ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.
Atacul israelian „ar putea fi mult mai sofisticat decat orice s-a realizat inainte”, a declarat Charles Ward, un general in rezerva din US Air Force, care a condus campania aeriana a coalitiei internationale ce a dus la inlaturarea de la putere a talibanilor din Afghanistan.
Prin contrast, raidul israelian impotriva reactorului nuclear irakian Osiraq in 1981 si atacul din regiunea siriana Deir ez-Zor, din 2007, au fost operatiuni mai simple, in timpul carora Israelul a lovit o singura tinta, aflata deasupra solului. In plus, nici irakienii, nici sirieni nu detineau capacitati antiaeriene sofisticate.
Wald e de parere ca, spre deosebire de loviturile din Irak si Siria, un posibil atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene nu va fi deloc unul „chirurgical”, precis. „Iranienii au invatat din atacurile israeliene in Siria si Irak”, afirma generalul american in rezerva.
Colin Kahl, profesor la Georgetown University si fost oficial al Pentagonului specializat in Orientul Mijlociu, a declarat ca instalatiile nucleare ale Iranului sunt raspandite in toata tara, iar unele dintre ele au fost intarite pentru a rezista unor bombardamente aeriene. Pilotii israelieni ar fi nevoiti sa evite o retea complexa de radare si rachete anti-aeriene ce protejeaza spatiul aerian al Iranului.
Expertii in Orientul Mijlociu citati de USAToday sustin ca e dificil de precizat in mod exact cum s-ar desfasura un posibil atac israelian.
In opinia lui Kahl, „israelienii sunt extraordinar de creativi. Nimeni nu stie exact cum o vor face”.
Principalele provocari cu care s-ar confrunta israelienii
* Distanta
In functie de ruta aleasa, de viteza si de incarcatura aparatelor, pilotii israelieni ar fi foarte aproape sau chiar ar depasi distanta maxima pe care o poate atinge avioanele F-15 si F-16 pe care le folosesc.
Israelienii au capacitatile militare de a lovi Iranul si de a-i elimina instalatiile nucleare. Israelienii n-ar face amenintari pe care nu le-ar putea duce la indeplinire.
Bret Stephens, Wall Street Journal
Wald sustine ca israelienii vor trebui fie sa sa alimenteze in aer sau sa aterizeze pe parcurs pentru a se realimenta cu combustibil. Nu se stie in acest moment daca vreuna dintre tarile tranzitate ar acorda aceasta permisiune sau daca israelienii ar construi o instalatie de alimentare sub acoperire in desert.
In plus, analistii afirma ca alimentarea aeriana are la randul ei o serie de probleme.
Capacitatea de alimentare in zbor de care dispune aviatia militara israeliana este limitata. Scott Johnson, analist la firma de consultanta militara IHS Jane’s, afirma ca Israelul are patru aparate KC-130, insa folosirea acestora ar presupune recurgerea la avioane de vanatoare care sa le ofere protectie, fapt ce va pune la incercari suplimentare resursele militare.
In ceea ce priveste ruta cea mai directa, aceasta ar fi pe deasupa Irakului. Dupa retragerea americanilor, Irakul nu este capabil sa-si protejeze efectiv spatiul aerian, lucru care ofera pilotilor israelieni o ruta de a ajunge in Iran, mentind in acelasi timp elementul-surpriza.
* Apararea antiaeriana
Analistii afirma ca aparatele de zbor ale Israelului vor putea sa penetreze apararea antiaeriana iraniana, insa Israelul va trebui sa foloseasca avioane suplimentare pentru a bruia radarele si a neutraliza sistemele de radiolocatie si de rachete ale Iranului.
Johnson afirma ca iranienii folosesc o aparare antieriana moderna, computerizata.
Wald, care este analist militar la think tank-ul Bipartisan Policy Center, a declarat ca Iranul nu dispune totusi de ultimele sisteme. In 2010, Rusia a anulat vanzarea catre Iran a sistemului sofisticat de rachete sol-aer S-300, care ar fi intarit semnificativ apararea antiaeriana iraniana.
* Bombele
Israelul detine bombe mari, ce sunt capabile sa penetreze buncare, insa unii analisti sunt de parere ca israelienii au nevoie de munitie mult mai sofisticata care sa distruga unele dintre instalatiile nucleare iraniene, foarte bine protejate.
Armata israeliana detine asa-numitele „bunker busters”, bombe GBU-28 de 2.200 kg, capabile sa distruga tinte ce au fost consolidate. Intr-un raport recent, Bipartisan
Israelul nu are capacitatea de a lovi si distruge instalatiile nucleare ale Iranului, ci doar sa le provoace pagube. Sperantele lor par sa se lege de faptul ca SUA se vor simti obligate sa intre in razboi si sa ajute Israelul.
Trita Parsi, National Iranian American Council
Policy Center cerea Administratiei de la Washington sa ofere Israelului bombe GBU-31, cu o putere de distrugere mult mai mare si mai precisa.
Dupa parerea expertilor, momentul ales pentru declansarea unor lovituri aeriene este de asemenea o componenta critica, mai ales in conditiile in care o operatie extinsa ar putea atrage opozitia Statelor Unite si ar duce, foarte probabil, la extinderea ostilitatilor.
„Ei (n.red. israelienii) vor avea probabil sansa la o singura lovitura”, a afirmat analistul Anthony Cordesman, de la Center for Strategic and International Studies, in timp ce generalul in rezerva Charles Ward e de parere ca o eventuala campanie ar avea nevouie de mai mult timp: „Daca vrei cu adevarat sa faci treaba asta cum trebuie, vorbim probabil de cateva saptamani”.
Wald afirma ca Statele Unite ar trebui sa se pregateasca pentru un posibil contraatac iranian.
Profesorul Colin Kahl afirma ca Iranul detine rachete cu raza medie de actiune ce sunt capabile sa ajunga in Israel.
In plus, marina iraniana ar putea sa puna probleme comertului naval din Stramtoarea Ormuz, lucru care ameninta rezervele de petrol la nivel global.
De asemenea, e foarte probabil ca Iranul sa apeleze la aliatii sai din Fasia Gaza (Hamas) si Liban (Hezbollah) pentru a ataca Israelul, cred analistii. „Trebuie sa fii pregatit pentru aceasta”, a declarat generalul Ward.
Zile fierbinti in Golful Persic
Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.
Miting pro-regim la Teheran
Foto: Agerpres
SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.
Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat in noiembrie 2011 ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.
Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a afirmat ca acuzatiile aduse de Israel si SUA fac parte dintr-o lunga campanie dusa de americani impotriva tarii sale. La randul sau, ministrul Apararii din Iran a declarat ca Israelul va fi atacat cu 150.000 de rachete in cazul in care va lansa o operatiune militara impotriva Republicii Islamice. Generalul Ahmad Vahidi a spus ca „Israelul trebuie sa fie pedepsit pentru ceea ce le-a facut musulmanilor din Palestina”.
Comandantul adjunct al corpului de elita Garda Revolutionara a declarat si el recent ca Iranul va ataca orice tara al carei teritoriu va fi folosit de „dusmanii” Republicii Islamice pentru a lansa un atac militar impotriva noastra.
In plus, Iranul a avertizat de nenumarate ori ca va inchide stramtoarea Ormuz si a cerut Marinei SUA sa plece din Golf. Oficialii americani au avertizat ca nu vor permite blocarea stramtorii, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.
Citeste si:
* Trita Parsi, National Iranian American Council: Suntem la un pas de razboi in Golful Persic
* Bret Stephens, Wall Street Journal: De ce SUA sau Israelul trebuie sa bombardeze Iranul