Sari direct la conținut

Biden revine în campanie. A câștigat președintele joi suficient timp pentru a supraviețui furtunii politice?!

HotNews.ro
Biden revine în campanie. A câștigat președintele joi suficient timp pentru a supraviețui furtunii politice?!
Joe Biden Foto: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Joe Biden revine vineri în campanie, în statul decisiv Michigan, după ce a susținut o conferință de presă care nu a ridicat și nici nu a adâncit îngrijorările din jurul candidaturii sale, potrivit AFP.

Președintele american urmează să țină un discurs la noapte la Detroit, în acest stat industrial din regiunea Marilor Lacuri pe care trebuie neapărat să îl câștige în noiembrie pentru a-l învinge pe republicanul Donald Trump.

Potrivit echipei sale de campanie, el va descrie „ce ar putea realiza America în primele o sută de zile ale unui al doilea mandat Biden”.

„Voi rămâne în mișcare”, a promis joi democratul în vârstă de 81 de ani, în cadrul unei conferințe de presă anunțată drept crucială pentru soarta sa politică, foarte incertă de la dezbaterea sub așteptări din 27 iunie împotriva miliardarului republican în vârstă de 78 de ani.

Toată lumea a văzut ceea ce a vrut să vadă în acest exercițiu de o oră, care a confirmat înainte de toate că Joe Biden este în prezent politicianul cel mai atent analizat de pe planetă.

Susținătorii președintelui au fost încântați de cunoștințele sale politice, în special cele internaționale, și de prestația sa în general controlată.

„Nu, Joe Biden nu are un doctorat în afaceri externe. Este doar al naibii de bun”, a aplaudat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, în timpul conferinței de presă.

Sângerare, nu hemoragie

De cealaltă parte a argumentului, oamenii au subliniat discursul său greoi și, mai presus de toate, două gafe monumentale.

Cu puțin timp înainte de a apărea în fața jurnaliștilor, președintele american l-a anunțat pe „președintele Putin” atunci când a vrut să îl întâmpine pe șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski, dar s-a corectat imediat.

În timpul conferinței de presă, el l-a menționat pe „vicepreședintele Trump” în loc de vicepreședintele său Kamala Harris, spre deliciul adversarului său. „Bună treabă, Joe!”, a glumit Donald Trump.

Vineri, unul dintre arhitecții victoriei liderului democrat în 2020, alesul afro-american James Clyburn, a asigurat NBC că este „total angajat” să lucreze alături de Joe Biden.

Întrebarea care se pune acum este dacă președintele a câștigat suficient timp joi pentru a supraviețui furtunii politice și mediatice sau dacă a amânat doar o retragere inevitabilă.

Sângerarea lentă de sprijin în cadrul Partidului Democrat continuă, dar nu s-a transformat pentru moment într-o hemoragie.

La ultima numărătoare, aproximativ cincisprezece parlamentari democrați i-au cerut în mod deschis președintelui american să își retragă candidatura înainte de convenția de nominalizare de la Chicago din august.

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra figurilor marcante ale partidului și în special asupra a doi dintre ei: fostul lider al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi și fostul președinte Barack Obama.

În urmă în statele-cheie

Primul, un politician de o abilitate formidabilă, a insistat săptămâna aceasta ca Joe Biden „să ia o decizie”, prefăcându-se că ignoră hotărârea acestuia de a rămâne în cursă. Cel de-al doilea, care a fost văzut în campanie alături de fostul său vicepreședinte și care păstrează un ascendent imens asupra electoratului democrat, tace pentru moment.

Sondajele, pe de altă parte, sunt la fel.

Toate indică faptul că prestația dezastruoasă a lui Joe Biden în cadrul dezbaterii, deși a sporit îngrijorarea americanilor cu privire la capacitatea sa de a guverna pentru mult timp, nu a făcut prea mult pentru a mișca liniile electorale într-o țară extrem de divizată din punct de vedere politic.

Un sondaj de opinie difuzat de radioul public NPR îi acordă democratului 50% din intențiile de vot la nivel național, față de 48% pentru Donald Trump.

Alte sondaje îl dau pe republican în avantaj, dar întotdeauna în marja de eroare.

Tendința cea mai îngrijorătoare pentru președinte rămâne decalajul său, potrivit mai multor sondaje, în anumite state decisive.

Printre acestea se numără Michigan, desigur, dar și Nevada, în vestul Statelor Unite, unde Joe Biden se va afla săptămâna viitoare.

Nerăbdător să își dovedească vitalitatea, președintele octogenar, care până de curând evita să petreacă prea mult timp cu jurnaliștii, va acorda de asemenea un interviu luni pe NBC.

Echipa sa promite „alte interviuri” drept „contrapartidă la convenția republicană”, care va culmina cu nominalizarea lui Donald Trump săptămâna viitoare la Milwaukee, în nordul Statelor Unite.

INTERVIURILE HotNews.ro