Sari direct la conținut

VIDEO Reacții puternice după ce, la mult așteptata conferință de presă, Biden a spus că își menține candidatura, dar că „dacă doctorii îmi cer să fac examen neurologic, îl voi face” / Ce a răspuns când a fost întrebat cum de l-a numit, pe Zelenski, „președintele Putin”

VIDEO Reacții puternice după ce, la mult așteptata conferință de presă, Biden a spus că își menține candidatura, dar că „dacă doctorii îmi cer să fac examen neurologic, îl voi face” / Ce a răspuns când a fost întrebat cum de l-a numit, pe Zelenski, „președintele Putin”
Joe Biden răspunzând întrebărilor jurnaliștilor Foto: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Joe Biden a ținut, acum câteva ore, la Centrul de Convenții Walter E. Washington, o conferință de presă la finalul summitul NATO. Ultima întâlnire cu presa în acest format, în care a răspuns singur la întrebări, fără script în față, a fost acum 8 luni. De la Ronald Reagan, cu aproape trei decenii în urmă, nici un președinte american nu a făcut atât de puține conferințe de presă precum Joe Biden. Întâlnirea a durat o oră și Biden a fost energic, spunând că nu renunță la candidatură „pentru că am o treabă de terminat”.

5:35 Președintele Biden a răspuns într-un tweet, după ce i-a confundat pe vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald J. Trump, în conferința de presă de vineri dimineață, ora României. „Apropo: Da, știu diferența”, a scris Biden. „Unul este un procuror, iar celălalt este un infractor”.

5:30 După conferința de presă, trei congresmani din propriul partid i-au cerut lui Joe Biden să nu mai candideze. Unul dintre aceștia, congresmanul Scott Peters, democrat din California, i-a cerut președintelui Biden să se retragă din cursă după conferința de presă a președintelui. Într-o declarație, Peters a afirmat că democrații se află pe un „drum pierdut” și „trebuie să găsească un candidat din echipa noastră de talente care să îl poată învinge pe Donald Trump”.

4:05 (ora României) Reacțiile sunt împărțite. Unii democrația laudă „prestația substanțială a președintelui”, în timp ce NYT găzduiește poziția lui Jim Himes, un democrat moderat din Connecticut și membru de rang al Comitetului pentru Informații al Camerei Reprezentanților. Imediat după conferința de presă, acesta s-a alăturat valului de membri ai partidului care îi cer lui Biden să își încheie campania de realegere. „Alegerile din 2024 vor defini viitorul democrației americane și trebuie să prezentăm cel mai puternic candidat posibil pentru a face față amenințării reprezentate de autoritarismul MAGA promis de Trump”, a declarat Himes într-o declarație. „Nu mai cred că acesta este Joe Biden”.

3:22 Președintele SUA a încheiat conferința. Întrebat dacă echipa sa i-ar arăta date conform cărora vicepreședinta Kamala Harris l-ar putea învinge pe Donald Trump, a spus că tot nu ar lua în considerare renunțarea la candidatură decât dacă i s-ar demonstra că nu poate câștiga. El a spus că nimeni nu i-a spus asta până acum.

3:18 „Democrația e sub asediu”, a dorit să încheie Joe Biden. A fost întrebat dacă e gata să accepte un test neurologic și cognitiv înainte de alegeri. A răspuns că a avut câte un test pe an, incluzând și un test neurologic și că „dacă doctorii îmi vor cere, o să fac un examen neurologic”.

3:06 Jurnalista de la NPR, radioul public din SUA, i-a amintit că l-a auzit spunând, în 2020, că se gândește la el însuși ca la un „politician-pod”, care să facă transferul „către o nouă generație de politicieni”. „Ce s-a întâmplat între timp?”, l-a întrebat ziarista, insistând pe ideea că acum s-a răzgândit și că vrea să mai candideze o dată. Biden a răspuns că „s-a întâmplat agravarea situației”.

3:00 Întrebat dacă, în câțiva ani, când va fi în cameră cu președinții Putin sau Xi, ca președinte al SUA se va simți în stare să negocieze cu ei, Joe Biden a spus că „sunt gata să negociez acum și trei ani de acum”. A spus că vorbește cu Xi, dar acum nu are de ce să discute cu Putin. „Dar dacă Putin vrea să discute, sunt gata să discut cu el”.

2:55 Biden spune că programul său a fost „plin” de când a spus că a făcut „greșeala stupidă” de a călători prea mult și de a se culca prea târziu, înainte de dezbatere. El a spus apoi că personalul său „adaugă lucruri” la programul său. „Învinovățirea personalului nu se termină întotdeauna cu bine”, notează NYT în comentariile live.

2:50 Președintele a vorbit repede, cel puțin la început, apoi a redus ritmul. Tactica lui este aceea de a lungi răspunsurile și de a muta discuția spre economie.

2:45 Financial Times l-a întrebat cum de ar putea în anii viitori să facă față „celei mai solicitante slujbe din lume” având în vedere limitările sale fizice. Biden a răspuns: „Care limitări?”: I s-a spus că au apărut informații despre faptul că a cerut un program restrâns. A răspuns că nu e adevărat și că nu s-a referit la programul de președinte, ci la cel de întâlniri din campanie, cu strângerea de fonduri.

2:40 La întrebările care urmează despre riscul de a-și pierde moștenirea dacă va continua cursa, Biden a răspuns: „Nu sunt aici ca să-mi mențin moștenirea politică, ci ca să-mi duc la bun final treaba”. A răspuns minute în șir enumerându-și succesele economice.

2:38 AP îl întreabă pe Biden cum de l-a confundat pe Zelenski și Putin. „Ați văzut o conferință cu mai mare succes?!”, a răspuns președintele. Biden a susținut că liderii celorlalți țări l-au elogiat și că „am ajuns aici pentru că ne-a adus Biden”.

2:36 Chiar de la prima întrebare a confundat-o pe Kamala Harris, în răspuns, cu Donald Trump, spunând că „nu aș fi ales-o pe Trump vicepreședinte dacă nu ar fi fost calificată”.

2:35 „Noi suntem Statele Unite ale Americii. Suntem o națiune indispensabilă. Și acum preiau întrebările dumneavoastră”, a spus Biden, dând cuvântul jurnaliștilor, pentru întrebări.

2:32 „America nu se poate retrage din lume. Noi trebuie să conducem lumea”, a mai spus Biden în discursul său introductiv, din începutul conferinței de presă. Apoi, a trecut la chestiunile care țin de economia internă a SUA.

2:30 Biden îl critică pe pe Trump. Amintește că „predecesorul meu” l-a considerat „geniu” pe Putin și că Donald Trump nu e dedicat ideii unui NATO puternic. Joe Biden spune că NATO „nu e o problemă politică, ci e una de siguranță națională”.

2:27 Președintele a venit. Începe conferința. „Una dintre cele mai vechi frici ale Europei s-a împlinit când Putin a atacat Ucraina”, a început președintele Biden. El a mai spus că a dat ordin serviciilor de informații să facă publice informațiile care au avansat date despre invazia Rusiei. A amintit că Rusia a crezut că va captura Kievul într-o săptămână, ceea ce nu s-a întâmplat.

2:20 Aproximativ 100 de jurnaliste și jurnaliști, îmbrăcați casual, îl așteaptă pe președintele SUA în sala Centrului de Convenții Walter E. Washington. Majoritatea dintre bărbați sunt îmbrăcați în costume și, fără excepție, poartă cămăși, iar femeile jurnaliste sunt și ele îmbrăcate casual.

2:10 În curând se vor face trei sferturi de oră de când urma să înceapă conferința. Conferința de presă e prevăzută să încheie o zi plină pentru președintele SUA, al cărui program de joi a mai inclus două sesiuni de lucru NATO și o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Din eroare, când l-a introdus pe Zelenski, Biden i-a spus ucraineanului „președintele Putin”. Liderul de la Casa Albă s-a corectat rapid.

2:05 Un radio din Wisconsin a recunoscut că a editat interviul cu Joe Biden, la cererea staffului de campanie. The New York Times, care a devenit principalul epicentru al contestatarilor democrați ai lui Biden, a remarcat că, la trei interviuri telefonice, președintele a primit aceleași întrebări. NYT a fost criticat, cu o zi înainte, de Nancy Pelosi. „Nu știu ce se întâmplă la NYT de prelucrează știri”, a spus Pelosi, una dintre susținătoarele lui Biden și printre cei mai influenți politicieni democrați. Ea a fost iritată după ce a susținut că ziarul i-a interpretat excesiv o declarație în care, fără să-i ceară lui Biden retragerea din cursă, a spus doar că timpul se îngustează și că singurul care poate decide este Joe Biden, pentru că de la acesta așteaptă publicul o decizie.

2:02 După ce The New York Times a scris că stafful de campanie testează în secret în sondaje de opinie care sunt șansele vicepreședintelui Kamala Harris să-l învingă pe Donald Trump, mai multe publicații au confirmat și ele informația.

2:00 CNN relatează că mai mulți democraţi îi acuză pe consilierii lui Biden că le-au ascuns adevărata amploare a declinului preşedintelui.

1:55 (ora României): Președintele trebuia să înceapă conferința de aproape o jumătate de oră.

Conferința de presă a urmat unei zile tensionate în care încă cinci reprezentanți democrați din Congres i-au solicitat lui Joe Biden să renunțe să mai candideze, conform The New York Times. Ei s-au adăugat unul număr important de actuali și foști reprezentanți în Congres și în Senat care consideră că, din cauza vârstei de 81 de ani, Joe Biden, pe care-l apreciază ca președinte, nu-l va putea învinge pe Donald Trump. Consecința va fi, spun cei care contestă campania lui Biden, va fi aceea că președintele va oferi involuntar republicanilor nu doar Casa Albă, ci și Senatul și Congresul.

În privința conferinței, Casa Albă nu a precizat care va fi durata întâlnirii cu presa. Joe Biden va răspunde la un număr nespecificat de întrebări din partea reporterilor. Agenția americană Associated Press are un live stream video dedicat:

Conferința trebuia să înceapă la ora 01:30, ora României. Ea a întârzia. HotNews va transmite livetext declarațiile președintelui american.

Tensiunea s-a născut după dezbaterea Biden – Trump, calificată drept ”dezastruoasă” de către mulți democrați și care a avut loc acum două săptămâni.

Locul întâlnirii cu presa a fost Centrul de Convenții Walter E. Washington, unde s-a desfășurat și summitul NATO din această săptămână.

INTERVIURILE HotNews.ro