Sari direct la conținut

Susținerea pentru Biden în Partidul Democrat se prăbușește. Dezvăluirile care-i pot îngropa definitiv cursa prezidențială

HotNews.ro
Susținerea pentru Biden în Partidul Democrat se prăbușește. Dezvăluirile care-i pot îngropa definitiv cursa prezidențială
Joe Biden. FOTO: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Tentativa lui Joe Biden de a-și demonstra capacitatea cognitivă în cadrul conferinței de presă de joi nu pare să-i fi convins pe scepticii din propriul partid. Și în vreme ce noi democrați se alătură apelurilor care îi cer să se retragă din cursa prezidențială, presa americană a dezvăluit că Barack Obama este la rândul lui îngrijorat cu privire la performanța prietenului său, iar democrații derulează deja un sondaj care testează posibilitatea ca vicepreședinta Kamala Harris să preia candidatura, scriu New York Times și CNN.

Conferința de presă ținută de Joe Biden la finalul summitului NATO ar fi trebuit să-i convingă pe sceptici că președintele este încă în putere și are capacitatea de a-l învinge pe Donald Trump în alegerile prezidențiale, în ciuda slăbiciunilor repetate din ultimele săptămâni.

Dar, la câteva minute de la plecarea sa de pe scenă, alți doi reprezentanți democrați s-au alăturat numărului tot mai mare de membri ai partidului care îi cer să pună capăt campaniei, cu câteva luni înaintea scrutinului din noiembrie.

„Alegerile din 2024 vor defini viitorul democrației americane, iar noi trebuie să prezentăm cel mai puternic candidat posibil pentru a face față amenințării reprezentate de autoritarismul MAGA promis de Trump”, a declarat reprezentantul Jim Himes, un democrat moderat din Connecticut și membru de rang al Comisiei pentru Informații din Camerei Reprezentanților.

„Nu mai cred că acesta este Joe Biden”, a spus acesta.

Și reprezentantul Scott Peters din California a susținut, de asemenea, că Biden ar trebui să părăsească cursa. „Miza este mare, iar noi ne îndreptăm spre o înfrângere”, a spus el.

Ulterior, reprezentantul Eric Sorensen din Illinois s-a alăturat celor doi, devenind cel de-al 18-lea membru democrat din Congres care îi solicită lui Biden să se retragă.

E adevărat că alți democrați au spus că abilitatea lui Biden de a înțelege politica – și faptul că a răspuns la întrebări timp de aproape o oră – a fost încurajatoare, în ciuda momentelor stânjenitoare.

Chiar și așa, New York Times scrie că mai mulți democrați i-ar putea cere lui Biden să se retragă din cursă, acum că summitul NATO s-a încheiat, iar membrii Congresului nu mai trebuie să se îngrijoreze de faptul că îl vor stânjeni pe președinte.

Obama este îngrijorat

Reducerea sprijinului pentru Biden în cadrul partidului a fost ilustrată și de o dezvăluire a CNN, care a relatat că Barack Obama și Nancy Pelosi au vorbit în privat despre viitorul campaniei prezidențiale din 2024.

Atât fostul președinte, cât și fosta președintă a Camerei Reprezentanților și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că lui Biden îi va fi foarte greu să îl învingă pe Donald Trump.

Decizia lui Obama de a nu face niciun comentariu public timp de două săptămâni a dezamăgit o serie de membri ai partidului.

După dezbatere, el a postat pe X un mesaj de încurajare. „Există și seri proaste de dezbateri. Credeți-mă, știu”, a spus fostul președinte, care a reiterat această părere la o strângere de fonduri în New York pentru democrații din Camera Reprezentanților în noaptea de după prestația lui Biden.

Fostul președinte nici măcar nu plănuise să facă vreo declarație publică, dar Biden și consilierii lui Obama s-au coordonat pentru a publica această postare într-un mod care să reflecte punctele de discuție ale campaniei lui Biden.

Însă scepticismul tot mai profund al lui Obama cu privire la capacitatea prietenului său de a câștiga în fața lui Trump este unul dintre cele mai prost păstrate secrete din Washington, scrie CNN.

Potrivit CNN, Obama nu s-a pronunțat foarte clar pe subiectul retragerii lui Biden, evitând cu grijă să ia poziții care, presupune el, s-ar scurge rapid în public.

Kamala Harris, testată în cadrul unui sondaj de opinie

În vreme ce președintele încearcă să reziste presiunii, campania lui Biden a început să testeze, în cadrul unui sondaj, capacitatea vicepreședintei Kamala Harris de a-l învinge pe Donald Trump.

Este pentru prima dată de la dezbaterea dezastruoasă a lui Biden când Harris este testată ca potențială candidată la președinție, au explicat pentru New York Times trei persoane cu informații despre acest sondaj.

Sursele cotidianului american nu au precizat de ce a fost realizat sondajul sau ce intenționează campania să facă cu rezultatele, mai exact, dacă cifrele au rolul de a testa varianta Harris sau dacă au mai degrabă menirea de a confirma faptul că Biden este singurul om care îl poate învinge pe Trump.

În timp ce unii dintre principalii consilieri ai lui Biden au susținut discret că Harris nu ar putea câștiga alegerile, donatorii și alți susținători externi ai vicepreședintei cred că aceasta ar putea fi într-o poziție mai puternică decât Biden după dezbatere și ar putea fi o comunicatoare mai energică a mesajului partidului.

INTERVIURILE HotNews.ro