Ancheta Gazeta Sporturilor, partea a III-a: Probele de laborator arata ca prima substanta activa din dezinfectantul folosit in 2000 de sali de operatie din Romania este diluata de 10 ori, iar a doua cu 30%
- Redactia Hotnews
Echipa lui Catalin Tolontan si a Mirelei Neag de la GSP a testat in laboratorul institutului de stat ICECHIM probe dintr-un bidon de Suprasept, dezinfectant produs de Hexi Pharma si folosit pentru salile de operatii, inclusiv in saloanele pentru arsi, si pentru instrumentarul medical folosit in operatii. Rezultatele analizelor au venit miercuri si arata ca una dintre substantele active din dezinfectant este diluata de 10 ori, iar cealalta cu 30%. Este a treia parte a anchetei realizate de Gazeta Sporturilor, cea mai importanta ancheta din domeniul Sanatatii publicata in ultimii ani in Romania. Puteti citi ancheta aici, pe blogul lui Catalin Tolontan.
In prima parte a anchetei, publicata luni, Gazeta Sporturilor a publicat documente care demonstreaza ca o parte din dezinfectantele folosite in spitalele publice romanesti sunt de foarte slaba calitate, iar Directiile de Sanatate Publica (aflate in subordinea Ministerului Sanatatii) au inchis ochii ani de zile. Hexi Pharma, firma care livreaza dezinfectant de slaba calitate in peste 300 de spitale din 40 de judete din Romania, si laboratorul Unilab, unde se fac analizele, au administratori comuni, dezvaluie a doua parte a anchetei.
Gazeta Sporturilor a testat Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru „instrumentarul si echipamentele medicale prin imersie” si pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, sectii de arsi, ATI, sali de tratament”. Dar si pentru mesele de operatie, podele si pentru „dezinfectia prin nebulizare”. Potrivit Hexi Pharma, produsele sale de curatare sunt folosite pentru a dezinfecta „2.000 de sali de operatie” si „140.000 de miini”.
Jurnalistii au cumparat in decembrie 2015 un bidon de un litru de Suprasept produs in august 2015 si cu data de expirare 2018, cu pretul de 45 de lei, pe care l-au dus sigilat la ICECHIM in data de 12 aprilie. Testul dezinfectantului in laboratorul institutului de stat ICECHIM a costat 800 de lei.
„Am inceput sa cautam laborator. Nu e simplu. Ca nu mai sunt laboratoare.
Ne-a luat cateva luni, ceva mai putin decit Ministerului Sanatatii, care l-a uitat pe ICECHIM vreme de 10 ani. Dupa cum a uitat si alte laboratoare publice, unele ale unor institute medicale.
L-a uitat de tot de vreme ce marti, 26 aprilie 2016, ministrul sanatatii Achimas-Cadariu anunta ca va infiinta un laborator nou in alta parte, la Institutul de Sanatate Publica„, scrie GSP.
Rezultatele au sosit miercuri, iar documentele poarta semnaturile a trei doctori, doi ingineri si un chimist, a unui chimist si a unui tehnician. „N-am vazut niciodata asa ceva. Am facut testele de trei ori ca sa fim siguri”, le-a spus jurnalistilor chimista de la laborator.
Potrivit rezultatelor laboratorului, In Suprasept, substanta activa glutaraldehida este diluata de 10 ori, iar substanta activa clorura de didecildimetil amoniu este diluata cu 30%.
Pe eticheta Suprasept, compozitia substantei este trecuta astfel:
- glutaral (12%)
- didecyldimethylammonium chloride (7%)
- alte substante: tensioactivi, anticorozivi, alcooli, parfum
Potrivit rezultatelor de laborator, Suprasept contine glutaraldehida – 1,17% si si clorura de didecildimetil amoniu – 4,99%.