Anchetă la Spitalul de Pediatrie din Iași după ce o femeie a reclamat că fiica ei în vârstă de 6 ani a primit somație să plătească o internare de acum 3 ani
Managerul Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi, medicul Radu Terinte, a declarat, luni, că a demarat o anchetă internă după ce o femeie a reclamat că fiica sa este pusă să plătească servicii medicale, deşi are doar 6 ani, relatează Agerpres. Potrivit managerului spitalului, femeia s-a prezentat în ambulatoriu cu un bilet de trimitere în vederea efectuării unei investigaţii, deşi în acel moment fiica ei era internată în spital.
„Este vorba de un fost pacient internat în 2015 la Clinica de Ortopedie. În perioada cât a fost spitalizat, mama s-a prezentat în ambulatoriu cu un bilet de trimitere în vederea efectuării unei investigaţii pentru copil, ocazie cu care a dat declaraţie pe proprie răspundere, sub semnătură, că în acel moment copilul nu era în spital. Ceea ce era fals, pentru că în acel moment copilul era pacientul nostru. Ulterior, când CJAS a făcut verificări, au apărut servicii medicale diferite suprapuse. Evident că se impută. În această situaţie avea în scripte doar pacientul. De aceea s-au făcut adresele pe numele lui. Asta nu înseamnă că acel copil trebuie să achite 35 de lei. E vorba de părinţi. CJAS nu are adresa părinţilor. Este un bilet de trimitere şi un formular semnat de mamă în ambulatoriu. Acest document cu semnătura mamei este la CJAS. Nu avea cum să semneze fără să fie prezentă. Probabil că a uitat. Nu avea ce să caute în ambulatoriu cât era internată la Ortopedie. Am rugat colegii să verifice în arhivă. Din punctul nostru de vedere este o suprapunere de servicii medicale”, a declarat Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria.
Mirela Cornelia Stugaru, mama copilului de 6 ani, susţine că nu a plecat niciodată în spital şi nu a făcut analize în altă parte în perioada internării. Conform declaraţiilor sale, investigaţia imagistică a fost făcută la recomandarea unui medic pentru a afla gravitatea unei fracturi, însă această investigaţie a fost făcută înainte cu o oră de internare.
„Eu dimineaţa am venit cu biletul de trimitere, domnul doctor m-a trimis la radiografie cu fişa medicală, i s-a făcut radiografia, am mai aşteptat o oră în salon, după care a venit doctorul şi a spus că trebuie o nouă intervenţie pentru a pune o tijă metalică, şi mi s-a făcut internarea. Mi se pare o situaţie absurdă şi obositoare. Din ceea ce am înţeles eu, greşeala este că biletul de trimitere a fost data de 8 iunie 2015, eu am venit aici, iar în aceeaşi zi i s-a făcut radiografia şi în aceeaşi zi s-a făcut şi internarea pentru că s-a constatat că trebuie făcută o nouă intervenţie, de punere a tijei. Eroarea nu este a mea, şi nici a copilului”, a declarat femeia.
În cursul dimineţii de luni, femeia a venit din localitatea Vânători la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate după ce a primit o somaţie, pe numele fiicei sale în vârstă de 6 ani, privind achitarea unei datorii ce ar reprezenta contravaloarea spitalizării copilei în 2015. Femeia şi-a exprimat nemulţumirea că somaţia de plată a fost trimisă pe numele fiicei sale, şi nu pe numele său, ca reprezentant/tutore al minorului.
Preşedintele CJAS Iaşi, Radu Ţibichi, a declarat că situaţia nu ar fi singulară întrucât anual instituţia face verificări ale bazei de date şi notifică pacienţii în funcţie de numele şi Codul Numeric Personal, indiferent dacă este vorba de minori sau adulţi.
Potrivit declaraţiilor sale, în documentele medicale nu apare numele reprezentantului legal al minorilor, ci doar numele pacientului, respectiv, CNP-ul pacientului.