Sari direct la conținut

Ancheta Secției speciale în cazul Caracal: Au fost cerute de la DIICOT copii certificate ale dosarelor crimelor

HotNews.ro
Ancheta Secției speciale în cazul Caracal: Au fost cerute de la DIICOT copii certificate ale dosarelor crimelor

Procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) au cerut, miercuri, de la DIICOT Craiova dosarele crimelor din Caracal în copie certificată, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Surse judiciare au declarat că procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție au cerut, miercuri, de la DIICOT Craiova dosarele crimelor din Caracal în copie certificată.

Secția de investigare a infracțiunilor din justiție anchetează modul în care procurorii de la Parchetul din Caracal și cei de la DIICOT Craiova au intervenit și s-au ocupat de crimele din Caracal, de anchetă fiind vizați procurorii Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova și Cristian Popescu de la Parchetul din Caracal, potrivit sursei citate. Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, care s-a ocupat de cazul dispariției Alexandrei, a fost audiat, luni, de către Secția Îndrumare și Control din cadrul Parchetului General.

Și Inspecția Judiciară a anunțat, luni, o anchetă în cazul magistraților implicați în instrumentarea dosarului Caracal, mai exact „pentru verificarea modului în care au fost respectate dispoziţiile procedurale de către magistraţii implicaţi în instrumentarea cauzei”.

Secția de anchetare a magistraților a anunțat marți că a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu privind modul în care s-au desfășurat cercetările în cazul uciderii celor două adolescente din Olt.

Potrivit Parchetului General, în acest caz au fost făcute audieri și au fost ridicate documente de la Parchetul Judecătoriei Craiova, DIICOT, Curtea de Apel Craiova, Poliția Olt și Poliția Dolj.

Alexandru Cumpănașu, care spune că este unchiul victimei, a publicat extrase din raportul Ministerului de Interne legat de acest caz. Potrivit acestor extrase, deși comisarul șef Alexe Nicolae, adjunct al șefului IPJ Olt pe linie de investigații criminale, a propus să se intre la adresa respectivă, reprezentanții Parchetului nu au fost de acord cu această propunere.

Parchetul General a avut însă o altă versiune. „Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo”, a transmis marți Parchetul.

Anchetatorii au descins la locuința principalului suspect în cazul crimelor de la Caracal vineri dimineață, la ora 6.00, la 19 ore de la apelurile Alexandrei la 112, motivând că mandatul de percheziție dat de procuror era pentru ora 6.00. Procurorul general Bogdan Licu nu are „nicio explicație” de ce poliția și procurorii nu au intervenit în cazul tragediei din Caracal, în condițiile în care „undeva în jurul orei 1 (noaptea) s-a stabilit locația ucigașului”, dar echipa de anchetă a intrat în casă de-abia la 6 dimineața.

„Undeva în jurul orei 1 (noaptea) s-a stabilit locația ucigașului”, iar anterior echipa de anchetă a „mai pătruns în alte trei locații” în condițiile în care „informațiile STS nu au fost foarte exacte”, a spus Licu, vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3. În aceste condiții, polițiștii și procurorii „la 1 și jumătate s-au dus la judecător” unde „s-a obținut mandat de percheziție”, a continuat acesta, subliniind că, potrivit Constituției, organele de poliție pot interveni „fără autorizația instanței de judecată” în condițiile în care este vorba de „protejarea unei vieți”.

„De ce-a așteptat, aceste lucruri trebuie lămurite. Efectiv nu am nicio explicație. Nu este absolut deloc în regulă ceea ce s-a întâmplat”, a subliniat Licu, care a precizat că succesiunea evenimentelor va face obiectul unei anchete interne.

Suspectul în cazul crimelor din Caracal, Gheorge Dincă, a recunoscut că a ucis-o pe fata de 15 ani joi, în jurul orei 12.00, imediat ce a surprins-o cu telefonul în mână și a precizat că i-a incinerat corpul, a declarat, duminică seară, procurorul Georgiana Hosu, adjunctul șefului DIICOT. Ea a spus că bărbatul a răpit-o pe fată în scopul exploatării sexuale, a sechestrat-o și a violat-o, iar Alexandra „nu a avut practic nici o șansă de a se apăra”. Referitor la cealaltă fată ucisă, Luiza, în vârstă de 18 ani, procurorul a spus că sunt indicii că Dincă a procedat în același mod.

Gheorge Dincă le-a declarat anchetatorilor că a ucis-o pe fata de 15 ani joi, în jurul orei 12.00, imediat ce a surprins-o cu telefonul în mână și a precizat că i-a incinerat corpul, a declarat, duminică seară, procurorul Georgiana Hosu, adjunctul șefului DIICOT.

Ea a spus că bărbatul a răpit-o pe fată în scopul exploatării sexuale, a sechestrat-o și a violat-o, iar Alexandra „nu a avut practic nici o șansă de a se apăra”. Referitor la cealaltă fată ucisă, Luiza, în vârstă de 18 ani, procurorul a spus că sunt indicii că Dincă a procedat în același mod.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro