Sari direct la conținut

Anchetat si cu pretentii. Ex-Presedintele Wulff costa statul german milioane de euro

HotNews.ro

Fostii presedinti ai Germaniei primesc anual o solda de onoare de 199.000 de euro, pe viata. In plus, ei pot cere birou, masina de serviciu si forte de paza adecvate, care pot ajunge sa coste pana la 350.000 de euro, anual. Tot pe viata. Pensionarii prezidentiali din Germania sunt in numar de cinci si ii costa mult pe contribuabili. N-are importanta ca e criza, Europa are frisoane si ca, teoretic, Angela Merkel pledeaza pentru cumpatare si politica „gospodinei svabesti“. Daca Christian vrea retragere cu onoruri, solda si restul de avantaje, nu se poate spune nu, chiar daca fostul presedinte al Germaniei a fost nevoit sa demisioneze la cererea procuraturii.

Vineri, Comisia bugetara a Bundestagului a constatat in unanimitate ca Oficiul Prezidential Federal a luat decizia corecta de acordare a pensiei fostului presedinte de stat german, Christian Wulff. Asupra acestei decizii nu se va reveni nici in cazul unei condamnari a lui Wulff, care se afla in ancheta procuraturii din Hanovra, pentru presupuse avantaje materiale dobandite ca premier de land in Niedersachsen. Acest post a fost detinut anterior alegerii sale in fruntea statului german, cu sprijinul neconditionat al cancelarului Merkel.

Sambata, s-a facut perchezitie cu mandat de la procuratura, la locuinta familiei Wulff din Grossburgwedel, de langa Hanovra. Pe langa creditul „cu cantec“ de 500.000 de euro si concediile gratis, cu care diversi antreprenori s-ar fi revansat fata de Wulff pentru includerea in delegatiile sale de serviciu in strainatate sau pentru garantii de stat, mai ies la iveala si alte brodeli in care a fost implicat. Cea mai noua e legata de angajarea formala a fostei sale sotii, Christiane Wulff .

Dupa divortul din noiembrie 2008, aceasta si-a reluat viata profesionala, fiind angajata de forma la un birou de avocatura, Osnabrücker Rechtsanwaltskanzlei Schindhelm. Ea lucra de fapt pentru PricewaterhouseCoopers, societate a carui purtator de cuvant pentru Germania a fost vecin cu familia Wulff, in Osnabrück. Wulff si fosta sa sotie au intrat in atentia anchetatorilor, pentru ca acesteia din urma i s-ar fi creat „ un model de angajare ciudat“.

Wulff are 52 de ani si teoretic, peste un sfert de secol de pensie, in fata. In afara de solda de onoare, in bani, el poate cere birou personal, inclusiv angajati, masina de serviciu si paza. Ceea ce a si facut, dupa cum relateaza Spiegel. La 280.000 de euro anual se ridica aceste pretentii. „Wulff isi doreste acelasi tratament ca si ceilalti patru fosti capi de stat in viata: Walter Scheel, Richard von Weizsäcker, Roman Herzog si Horst Köhler“, scrie publicatia citata.

Cei patru predecesori n-au plecat insa, din fotoliul prezidential, cu coada intre picioare. Horst Koehler, care a demisionat dupa un an in al doilea mandat, putem spune ca a fost victima unei presiuni politice si a unei campanii de presa fara precedent, doar pentru ca si-a exprimat prea direct anumite pareri. El s-a referit public la avantajele economice pe care le-ar avea Germania prin participarea la razboiul si „reconstructia“ din Afghanistan. Koehler, fost director la FMI si presedinte al Asociatiei bancare Sparkasse, ar fi declarat pentru Bild am Sonntag ca renunta la solda de stat, pentru a evita „dubla pensie“.

Wulff a onorat cu prezenta sa castelul Bellevue doar un an si jumatate. Ultima jumatate a fost presarata de scandaluri. De luni de zile poporul ii cere demisia, iar acum se revolta la pretentiile sale legale, insa mai putin morale, dupa cum le considera multi. Wulff nu vrea sa renunte nici la onorurile militare care insotesc iesirea din functia de presedinte, desi o retragere cu trupe in mars, faclii si imn national este considerata in cazul de fata ca total inadecvata. Nu insa si de ministrul Apararii, Thomas de Maiziere, care o considera „practica uzuala de stat“.

Acestor practici impamantenite, ca si legii care reglementeaza pensia presedintilor de stat, o serie de politicieni din Opozitie, dar si din Coalitia de guvernare, le cer revizuirea. Sefa politica a Verzilor, Steffi Lemke a spus: „Anterior, insusi Christian Wulff a cerut reducerea soldei de onoare, iar in randul populatiei nu exista intelegere pentru cei aproape 200.000 de euro dati anual unui presedinte care a esuat“.

Secretarul general al liberalilor, Patrick Doering, a spus ca, dupa alegerea noului Presedinte, s-ar putea pune in dezbatere „o noua reglementare a pensiei de presedinte federal“. Seful parlamentar al SPD, Thomas Oppermann, a spus: „Pensionari timpurii à la Christian Wulff nu vor mai trebui sa existe, in legislatia viitoare“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro