Sari direct la conținut

Andrei Bogdanov, politician rus: Vad in viitor crearea unui bloc militar de catre Rusia si Europa, care sa inlocuiasca NATO

HotNews.ro

Rusia si Europa trebuie sa isi uneasca resursele, sa creeze un imperiu tehnologic si energetic care sa depaseasca mult capacitatile Chinei si Indiei, crede Andrei Bogdanov, politician rus, candidat la alegerile prezidentiale din Rusia de anul trecut. Mai mult, pentru securitatea continentului, el crede ca in viitor e nevoie de un nou bloc militar care sa inlocuiasca NATO, un bloc militar in care europenii, alaturi de rusi, sa isi regaseasca interesele.

Bogdanov, fost candidat la alegerile prezidentiale de anul trecut din Rusia, a sustinut ca locul Rusiei este in Europa si ca este pentru aderarea la UE a Rusiei. Aceeasi idee a reiterat-o la Bucuresti, la Forumul economic Europa-Rusia, cand a subliniat interdependenta UE-Rusia si a avansat ideea unui „imperiu tehnologic si energetic” pe continent.

„Constientizam foarte clar ca Europa e casa noastra comuna, dar si Europa are nevoie de Rusia pentru a se apara, pentru a nu disparea de pe harta lumii printr-o globalizare catastrofala. (…) Unificarea resurselor noastre ar crea premisele unui imperiu energetic si tehnologic in lume, un imperiu in sensul bun al cuvantului, depasind cu mult posibilitatile Chinei si ale Indiei”, a spus Bogdanov.

Mai mult, pentru securitatea europeana, el a avansat ideea unui nou bloc militar care sa inlocuiasca NATO, un bloc europeano-rus, in care Europa sa isi vada reflectate interesele de securitate.

„Mai raspunde NATO scopului sau initial? Europa si SUA merg acum impreuna din inertie, Europa se simte ca un partener fara drepturi care lucreaza pentru interesele altora. Vad in viitor crearea unui nou bloc militar, securitatea continentului trebuie formata in granitele acestui continent”, a spus el.

Bogdanov recunoaste ca ideile politice ale partidului sau, ale noii coalitii a fortelor democratice reunite acum sub numele de Cauza Dreapta, sunt provocatoare in Rusia. „Rusia trebuie sa faca parte din comunitatea europeana cu drepturi depline, a sunat provocator si in Rusia, dar am subliniat ca nu vrem o integrare imediata, insa vream stabilirea unei liniii strategice. Intre Rusia si UE se discuta probleme de moment, lipsa de democratie, embargo pe livrari de carne, spionaj, problema gazului, dar nu despre cum vom trai noi europenii peste 40-50 de ani, iar noi am vrut sa rupem aceasta traditie”, sustine el. Si mai stie ca opozitia este ferma: „Sunt unii care vor sa tina Rusia la margine, sa nu se sprijine pe experienta Europei, sa mearga pe calea autoritarismului asiatic”. Insa, crede el, un „drum lung de 1000 de kilometri incepe cu un prim pas”, iar acesta a fost facut de cei un milion de oameni care i-au dat votul anul trecut.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro