Sari direct la conținut

Angajații ASF nu vor încasa nicio primă de performanță în 2024 – Anunțul conducerii în urma discuțiilor cu Sindicatul

HotNews.ro
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - sediul instituției, Foto: AGERPRES
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - sediul instituției, Foto: AGERPRES

Conducerea ASF a precizat joi, la solicitarea HotNews.ro, concluziile ședinței de conciliere care a avut loc joi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București cu reprezentanții Sindicatului angaților.

Conducerea ASF spune că în afară de angajamentul privind plata restului de bani din prima anuală aferentă anului 2023, nu există alte obligații, precum plata primei de performanță pentru anul trecut, când Euroins a intrat în faliment, și nici nu vor fi plătite alte prime. Discuțiile pentru închiderea conflictului colectiv de muncă vor continua.

Precizările noii conducerii ASF vin după ce HotNews.ro a întrebat dacă va plăti celor peste 500 de angajați prima de performanță pentru activitatea din 2023, an în care Euroins, fostul lider RCA, a intrat în faliment, primă solicitată de Sindicatul ASF în cadrul unei noi ședinței de conciliere la ITM a conflictului colectiv de muncă.

Sindicatul a cerut joi la ITM atât creșterea cu peste 13% a salariilor, cât și plata primei de performanță pentru activitatea pe anul trecut, la care ar avea dreptul prin Contractul Colectiv de Muncă, care a expirat în 16 februarie 2024.

Conducerea ASF anunță nu va plăti nicio primă în 2024, cu atât mai puțin pentru performanța de anul trecut

Conducerea ASF susține însă că nu ar avea o astfel de obligație de plată și nici nu a prevăzut în bugetul pe acest an plata altor prime.

  • „Cu excepția angajamentului ce privește (restul din) prima anuală aferentă anului 2023, încheiat având în vedere prevederile legii nr. 296/2023, nu există alte obligații de plată pentru anul 2023, luând în considerare că acordarea oricăror beneficii trebuie să țină cont de existența unor disponibilități bugetare cu această destinație.
  • După cum cunoașteți, prima de vacanță nu s-a acordat niciodată în cadrul ASF, iar neacordarea primelor reprezintă o economie la bugetul Autoritătii.
  • În anul 2024 nu s-au alocat sume la alineatul „Fond de premii”, adică prime.
  • Pentru anul 2023, conform execuției bugetare, sumele cheltuite cu această destinație au fost în cuantum de 22,1 milioane lei.
  • Precizăm că salariile nu au fost afectate în niciun fel de eliminarea acestor beneficii suplimentare”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Oficialii ASF au respins și ideea de a plăti către angajați prima de performanta pentru anul trecut după ce trece aplicabilitatea legii 296/2023, așa cum a decis în cazul primei anuale aferente anului 2023.

  • „În acest moment nu este în vigoare un contract colectiv de muncă la nivelul ASF. Având în vedere că, așa cum am precizat, bugetul Autorității pentru anul 2024 nu are alocate sume la alineatul „Fond de premii”, nu se pot plăti astfel de beneficii în cursul acestui an, chiar în cazul încheierii unui nou contract colectiv de muncă”, au subliniat reprezentanții conducerii autorității.

Ce a propus noua conducere ASF angajaților: Eliminarea integrală a primelor și menținerea celorlalte beneficii

Conducerea ASF a comunicat la solicitarea HotNews.ro și oferta către angajați pentru noul Contract Colectiv de Muncă.

  • „Propunerea transmisă Sindicatului ASF a vizat eliminarea integrală a primelor și menținerea celorlalte beneficii, propunere ce a fost refuzată de reprezentanții Sindicatului, negocierile nefiind finalizate prin încheierea unui contract colectiv de muncă.
  • În contextul declanșării conflictului colectiv de muncă, au avut loc două întâlniri de conciliere în prezența reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).
  • Dialogul între cele două părți va continua, în perioada următoare, în vederea ajungerii la un acord. În măsura în care acest proces va fi finalizat, vă vom informa în legătură cu rezultatele obținute, a mai precizat conducerea ASF.

Sindicatul ASF cere creșterea salariilor angajaților și plata primei de performanță pentru anul trecut

Reprezentanții Sindicatului angajaților din ASF și cei ai noii conduceri ai Autorității s-au întâlnit joi, 23 mai, într-o nouă ședință de conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București, după declanșarea conflictului colectiv de muncă. Sindicatul cere creșterea cu peste 13% a salariilor și plata primei de performanță pentru activitatea pe anul trecut, la care ar avea dreptul prin Contractul Colectiv de Muncă, în ciuda falimentului Euroins.

Procesul de negociere privind semnarea unui nou CCM s-a încheiat în 14 februarie 2024, fără a se ajunge la un consens, iar efectele vechiului CCM au încetat, nu însă de a se activa dreptul angajaților de a încasa prima de performanță, susține Sindicatul ASF.

Potrivit Sindicatului ASF, evaluarea profesională a angajaților se efectuează, în fiecare an în perioada 3 ianuarie-15 februarie pentru anul anterior, fapt care s-a întâmplat și în acest an, astfel că la data finalizării acestui proces, erau aplicabile dispozițiile din vechiul CCM (valabil în perioada 16 februarie 2022-16 februarie 2024), în acord cu care angajații au dreptul la primă de performanță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro