Angela Filote, seful Reprezentantei Comisiei Europene: In Romania te simti pus la colt daca nu fumezi. Legea nu este buna si are nevoie de revizuire
Aplicarea legii privind prevenirea si combaterea efectelor fumatului “se face de ochii lumii” in Romania, a afirmat seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti. Angela Filote spera ca, pana la sfarsitul lui 2015, Romania sa nu mai faca parte din “grupul rusinos” de patru state UE care nu aplica recomandarile Comisiei Europene in acest domeniu.
Declaratia a fost facuta in timpul unei dezbateri in Camera Deputatilor pe marginea proiectului noii legi a fumatului. Profesorul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a subliniat ca interzicerea fumatului in spatiile publice din Spania a dus la reducerea cazurilor de copii cu crize de astm. Initiatorii legii propun adoptarea ei pana pe 31 mai 2015.
“E o gluma aplicarea legii cu separarea intre spatiile de fumatori si nefumatori. In Romania te simti pus la colt daca nu fumezi”, a declarat seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti. “Nu sunt impotriva fumatorilor. Sunt impotriva fumatului in spatii publice, acolo unde exista riscul de a-i afecta pe cei care au alta alegere. In momentul de fata legea nu este buna si are nevoie de o revizuire”, a mai spus Angela Filote.
Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor fumatului aflata in prezent in vigoare a fost modificata de sase ori in perioada 2002-2008. Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat in primul sau mandat ca fumatul va fi interzis in toate spatiile publice incepand cu 1 iulie 2008, dar acest lucru nu s-a intamplat. Legea fumatului nu a mai fost modificata in ultimii sapte ani.
Romania, prin guvernul Ponta si ministrii liberali Varujan Vosganian si Eugen Nicolaescu, a fost una dintre putinele tari UE care au sustinut in 2013 la Bruxelles fumatul si industria tutunului in perioada negocierilor pe Directiva Europeana care reglementeaza comercializarea produselor de tutun.
“Comisia Europeana poate face doar recomandari, dar incercam sa o facem pe un ton cat mai ferm”, a explicat Angela Filote. “Am facut o astfel de recomandare in 2009, ar fi trebuit sa fie aplicata in 2012 si 24 de state membre UE au aplicat-o cum trebuie. Romania nu se numara printre ele. Urmarim cu mare atentie dezbaterile pe aceasta lege si sper ca, pana la sfarsitul anului, Romania sa fie printre statele UE care aplica recomandarile si sa nu mai faca parte din acel grup rusinos care nu aplica aceste recomandari”, a incheiat seful Reprezentantei Comisiei Europene.
Legea actuala prevede ca in spatiile publice inchise fumatul este permis doar in locuri special amenajate, dar aceste spatii practic nu exista in mai toate institutiile publice. Pe holurile Parlamentului Romaniei se fumeaza in pofida oricarei legi. Un reprezentant al Ministerului Educatiei a povestit cum “in Ministerul Educatiei se fumeaza pe culoare si, cand vine inspectia ISU, ne anunta portarii: Vine inspectia, va rog nu mai fumati 30 de minute”.
Romania este tara europeana cu cei mai multi nefumatori expusi frecvent la fumul de tigara. “Fumul de tutun este atat de toxic incat nu poate fi stabilita o limita maxim admisa. Nu exista sisteme de ventilatie suficient de puternice care sa elimine toate particulele toxice”, a declarat dr. Magda Ciobanu, expertul in domeniu al Ministerului Sanatatii.
O legislatie similara celei in prezent in vigoare in Romania a existat pana in 2010 in Spania. “Dar spaniolii au constatat ca nu au existat efecte pozitive nici pentru fumatorul pasiv, nici pentru cel activ”, a explicat prof. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. “Dupa ce in Spania a fost aplicata interdictia totala a fumatului in spatiile publice, s-au redus semnificativ internarile la copiii cu crize de astm. De aceea eu nu pot zice ca nu am nimic cu fumatorul pentru ca eu il tratez. Dar in Romania ii ascundem pe oamenii imbolnaviti prin fumat”, a mai spus profesorul Florin Mihaltan.
Conform deputatilor care au initiat proiectul (vezi aici expunerea de motive), amendamentele de modificare a legii beneficiaza de suportul a 107 parlamentari. Initiatorii legii propun adoptarea pana pe 31 mai 2015, Camera Deputatilor fiind camera decizionala. Mai multe ministere si-au declarat sustinerea pentru acest proiect, alaturi de trei societati medicale importante (de Pneumologie, Cardiologie si ATI). Initiativa este sustinuta si de personalitati publice precum Tudor Giurgiu, Vlad Petreanu, Florin Piersic jr., Alex Gavan sau Marius Vintila.
Printre cei mai vocali opozanti ai legii, si deci sustinatori ai industriei tutunului, sunt senatorii PC Dumitru Pelican si Cristiana Anghel (senatoarea promovata de Antena 3), ultima referindu-se la initiativa ca fiind „o mizerie de lege”.
In 2010, conform unui studiu al Institute for Health Metrics de la University of Washington, 5767 de romani au murit din cauza fumatului pasiv, iar 36257 au murit din cauza fumatului activ. Prin comparatie, in ultimul an au murit in accidente rutiere 1819 romani. De trei ori mai multi romani mor din cauza fumatului pasiv decat din cauza accidentelor rutiere.
In Romania, 73% dintre adulti nu fumeaza dar sunt expusi permanent si devin fumatori pasivi la locul de munca si in spatiile publice, platind tribut similar cu fumatorul activ din punctul de vedere al sanatatii. Jumatate din fumatori mor dupa 45 de ani de diferite boli induse sau accelerate de fumat: bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar (in crestere in Romania la femei) si bolile respiratorii obstructive cronice.
5,7% din totalul bugetului sistemului sanitar din Romania s-a cheltuit in 2012 pe boli produse direct de fumat. Taxa pe viciu nu acopera aceste cheltuieli, suma astfel incasata fiind cu 26 milioane de Euro mai mica decat cheltuielile cu bolile provocate de fumat.
In Franta, Italia sau Spania, la un an dupa introducerea legilor de interzicere a fumatului in spatii publice, numarul de internari pentru infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale a scazut in medie cu 14%. Legislatia in tari precum Bulgaria sau Ungaria este mult mai avansata in acest domeniu decat cea din Romania.