Sari direct la conținut

UPDATE / ANRE a amendat furnizorul de gaze Engie pentru încălcarea legislației privind plafonarea prețurilor. Reacția companiei

HotNews.ro
Facturi la electricitate, Foto: Baloon111 | Dreamstime.com
Facturi la electricitate, Foto: Baloon111 | Dreamstime.com

ANRE a desfășurat controale la furnizorii de energie electrică și gaze naturale, din toamna trecută până acum, pentru a identifica dacă a fost respectată legislația privind plafonarea prețurilor. Singurele abateri au fost găsite la Engie România, care a primit o amendă de 320.000 lei, potrivit unui comunicat al ANRE. Reprezentanții companiei au afirmat, pentru HotNews.ro, că a fost vorba de o diferență de interpretare a legislației.

În ceea ce privește gazele naturale, controalele au vizat cei mai mari trei furnizori: E.ON România, Engie România și Premier Energy.

Acțiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care aceştia au respectat, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2023, prevederile privind plafonarea prețului gazelor la consumatorii finali.

Potrivit legislației, furnizorii de gaze au trebuit să aplice cel mai mic preț dintre plafonul stabilit de stat și prețul din contract.

În urma controlului a rezultat că E.ON și Premier nu au încălcat această prevedere.

În schimb, Engie a emis pentru anumite categorii de clienți non-casnici facturi care nu respectau această reglementare și a primit o amendă contravențională de 320.000 lei.

Engie România a remediat situaţia prin emiterea de facturi corectate şi returnarea sumelor încasate în baza facturilor greşite.

Ministrul Burduja anunța toamna trecută că amenzile vor fi fără precedent

Toamna trecută, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunța că a solicitat ANRE demararea unor verificări printre furnizorii de gaze, care ar ţine nejustificat preţurile în sus.

El a precizat că există furnizori de gaze care nu respectă legislația și care vor primi sancțiuni la un nivel fără precedent de la ANRE, însă nu a dorit să precizeze despre ce este vorba.

„Nu pot să vorbesc în numele ANRE-ului, dar ceea ce eu am solicitat conducerii ANRE este să fie necruțători”, a spus Burduja.

Spre comparație cu amenda de 320.000 de lei, Engie România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 10,7 miliarde de lei, potrivit Profit.ro.

Pentru nerespectarea prevederii privind facturarea clienților la prețul cel mai mic dintre plafon și prețul din contract, companiile nu sunt amendate cu procente din cifra de afaceri.

Niciun furnizor de electricitate nu a fost amendat

Totodată, ANRE a desfășurat acțiuni de control și la marii furnizori de electricitate: Electrica Furnizare, PPC Energie, E.ON Energie și Premier Energy (fosta CEZ Vânzare).

În urma finalizărilor acțiunilor de control nu s-au constatat încălcări ale reglementărilor legale în vigoare, iar la PPC Energie acțiunea de control urmează a fi finalizată în cursul lunii august 2024.

„Menţionăm faptul că sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat”, se mai arată în comunicatul reglementatorului.

UPDATE / Engie România: Ghidul ANRE nu preciza modul de calcul al prețurilor

La solicitarea HotNews.ro, Engie România a precizat că sancțiunea a fost generată de o diferență de interpretare a modului de calcul al prețurilor zilnice și media lunară a prețurilor de achiziție în costul mediu de achiziție al portfoliului non-casnic, care nu era specificat în ghidul ANRE.

  • „ENGIE Romania s-a conformat și a remediat imediat situațiile constatate, după ce a luat la cunoștință clarificările aduse de ANRE și înainte chiar de finalizarea controlului.
  • Modificarea a vizat exclusiv clienții non-casnici, cu efect de scădere a prețului mediu de achiziție a gazelor naturale în medie cu 0,6 bani/kWh pentru consumul din perioada aprilie-noiembrie 2023.
  • ENGIE Romania asigură opinia publică că respectă legislația și reglementările în vigoare și că are un comportament responsabil în relația comercială cu clienții săi”, se mai arată în răspunsul companiei.
INTERVIURILE HotNews.ro