ANRMAP despre cazul licitatiilor suspecte de trucaj din Bistrita: O firma poate scrie caietul de sarcini al licitatiei la care participa
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice sustine intr-un raspuns remis HotNews.ro ca potrivit legii o firma poate castiga fara probleme o licitatie al carei caiet de sarcini l-a scris chiar aceeasi firma. ANRMAP a emis acest punct de vedere la solicitarea HotNews.ro pe marginea cazului Primariei comunei Magura Ilvei din judetul Bistrita-Nasaud care a legitimat o licitatie in valoare de 400.000 de euro suspecta de trucaj. Caietul de sarcini al licitatiei pastreaza semnatura electronica a companiei Blom Romania, companie care a castigat licitatia. ANRMAP a mai mentionat ca va investiga cazul din Bistrita-Nasaud.
- ANRMAP: Autoritatea contractanta trebuie sa evite aparitia unui conflict de interese precum si manifestarea concurentei neloiale
HotNews.ro a relatat in urma cu o luna cazul unei licitatii de 400.000 de euro derulate de primaria comunei Magura Ilvei (PDL) din judetul Bistrita-Nasaud unde caietul de sarcini a fost conceput de compania Blom Romania, care a si castigat ulterior licitatia. Acesta licitatie ridica doua mari probleme: faptul ca aceeasi firma care a conceput caietul de sarcini este si castigatorul licitatiei si conditiile impuse in documentatia tehnica a caietului de sarcini despre care specialistii din domeniu au mentionat ca ar fi restrictive. Povestea integrala a licitatiei poate fi citita aici si aici.
In urma articolului publicat si a unei solicitari oficiale, ANRMAP a transmis un punct de vedere. Reprezentantii ANRMAP au mentionat ca licitatia din Bistrita va fi supusa unui control in urmatoarea perioada. Iata ce a raspuns autoritatea in ceea ce priveste participarea la licitatie a companiei care a scris caietul de sarcini:
- In cazul in care operatorul economic care a participat la intocmirea documentatiei de atribuire depune oferta in cadrul respectivei proceduri de atribuire a contractului de achizitie publica, in conformitate cu art. 66 din O.U.G. nr. 34/2006, pe parcursul aplicarii procedurii de atribuire autoritatea contractanta are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a evita situatiile de natura sa determine aparitia unui conflict de interese precum si manifestarea concurentei neloiale.
- Din aceste considerente, prevederile art. 67 ale O.U.G. nr. 34/2006 precizeaza ca persoana fizica sau juridica care a participat la intocmirea documentatiei de atribuire are dreptul de a fi ofertant, ofertant asociat sau subcontractant numai in conditiile in care implicarea sa in elaborarea documentatiei de atribuire nu va genera distorsionarea concurentei.
- In acelasi timp, dispozitiile art. 41 din O.U.G. nr. 34/2006 instituie ca regula generala dreptul oricarui operator economic de a participa la o procedura organizata pentru atribuirea unui contract de achizitie publica.
- In cazul in care se poate demonstra in mod clar ca informatiile pe care le detine un ofertant, in urma participarii sale la intocmirea documentatiei de atribuire, ii creeaza acestuia un avantaj in raport cu ceilalti ofertanti, generand distorsionarea concurentei, vor fi puse la dispozitia autoritatii contractante documentele, informatiile care probeaza ca situatia respectiva determina aparitia unui conflict de interese; aceasta, in baza obligatiilor stabilite prin art. 66 din O.U.G. nr. 34/2006, va adopta masura excluderii ofertantului care este in situatia unui conflict de interese si care nu indeplineste (asa cum s-a dovedit) conditia stipulata la art. 67 din acelasi act normativ pentru a beneficia de dreptul de a participa la respectiva procedura.
Vezi aici raspunsul integral al ANRMAP.
Raspuns Hotnews Pagina1_merged-1
Cu alte cuvinte ANRMAP sustine ca o companie, in cazul nostru compania Blom Romania, poate participa la o licitatie chiar daca a conceput caietul de sarcini. In cazul nostru Blom Romania a participat la licitatia organizata de primaria Ilva Mare pentru serviciul de cadastru, licitatie pentru care Blom Romania a scris caietul de sarcini.
ANRMAP mentioneaza ca autoritatea contractanta, in cazul nostru, primaria Ilva Mare trebuie sa verifice daca firma care a scris caietul, respectiv Blom Romania nu si-a creat un avantaj. Infomatiile publice obtinute de HotNews.ro arata ca Blom Romania a fost singura companie care a participat la licitatie si care ulterior a castigat. Specialistii consultati de HotNews.ro care au consultat caietul de sarcini au explicat ca majoritatea conditiilor din caietul de sarcini al licitatiei sunt restrictive si ca par a fi create pentru o companie anume.
Spre exemplu se cer 50 de licente CAD, or, pentru a realiza cadastrul unei comune de aceasta marime, ar fi suficienti si 5-10. Acelasi caiet de sarcini mai mentioneaza si conditia ca societatea sa aibe 150 de angajati, din nou o conditie despre care specialistii in domeniu spun ca este exclusivista. In privinta acestui aspect ANRMAP a explicat ca aceste aspecte pot fi contestate la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor si ca autoritatea nu poate formula contestatie ci doar o companie poate face contestatii pe caietul de sarcini.
Valoarea contractului pentru lucrarile de cadastru se ridica la 400.000 de euro, sursa de finantare a contractului: bugetul Primariei Magura Ilvei. La cat se ridica bugetul comunei Magura Ilvei pe 2010? Putin peste 1.1 milioane euro. Contractul se deruleaza pe 2 ani. Astfel, daca primaria va plati in acest an jumatate din cei 400.000 de euro, pe 2010 licitatia pentru cadastru implica 20% din bugetul comunei.