Sari direct la conținut

Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe, despre poza cu steagul Tinutului Secuiesc in care apare si ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti: Este dreptul nostru sa oferim cadou un steag secuiesc oricui, nu cred ca a fost o greseala

HotNews.ro
Antal Arpad, Foto: Hotnews
Antal Arpad, Foto: Hotnews

Primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, declara, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca nu crede ca a fost o greseala poza in care apare ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm si ca „exista o responsabilitate a celor care au creat aceasta isterie anti-maghiara si anti-americana”. Primarul din Sfantu Gheorghe a mai precizat ca in rapoartele Departamentulului de Stat al SUA se face referire la aceasta discriminare a comunitatii maghiare „prin faptul ca nu suntem lasati sa ne folosim simbolurile nationale si regionale”. Antal Arpad sustine ca steagul este inofensiv si nu are nici o semnificatie anti-romaneasca, ci este un simbol al libertatii comunitatii maghiare.

Rep: Cum s-a ajuns la momentul in care ati facut controversata poza cu ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, tinand steagul Tinutului Secuiesc?

Antal Arpad: Dupa incheierea discutiilor care au avut loc, s-a ajuns la oferirea de cadouri. Steagul nu a fost unicul cadou pentru domnul ambasador. Si s-a facut aceasta poza in care apar in afara de Execlenta Sa, domnul Episcop al Bisericii Reformate din Transilvania, domnul presedinte Tamas Sandor si susbsemnatul.

Rep: Cine a propus sa se faca poza?

AA: Propunerea a fost facuta de noi, cei care i-am acordat cadourile.

Rep: Puteti sa ne spuneti detalii despre discutii?

AA: Am prezentat situatia comunitatii maghiare din Romania. Am vorbit de faptul ca, dupa integrarea Romaniei in NATO, drepturile comunitatii maghiare nu numai ca nu au fost largite, ci practic foarte multe dintre legile care au fost votate pana la aceasta perioada nu sunt respectate si instantele din Romania sunt folosite pentru a lua inapoi din drepturile existente ale comunitatii maghiare. Aici vorbim pe de-o parte despre proprietatile confiscate de la bisericile traditionale maghiare din Transilvania, iar pe de alta parte despre drepturile lingvistice ale comunitatii maghiare. Am vorbit despre faptul ca se foloseste o dubla masura, in sensul in care ceea ce este permis in alte regiuni ale tarii nu este permis in Tinutul Secuiesc. Cum ar fi folosirea simbolurilor locale si regionale.

Rep: Ce semnificatie are pentru comunitatea maghiara steagul secuiesc, in care partea romana vede mai mult decat un simplu steag al identitatii locale?

AA: Steagul secuiesc pentru comunitatea maghiara este un simbol de suflet si un simbol al libertatii comunitatii maghiare. Este un simbol inofensiv, este un simbol care a fost folosit prima data in 1599 de Secui in luptele alaturi de Mihai Viteazu. Nu are nici o semnficatie anti-romaneasca si nu are nici un istoric impotriva poporului roman sau a statului roman.

Rep: Statul roman, prin prefecti, vede totusi ceva ilegal in arborarea acestui steag, prefectii din Harghita si Covasna,mai ales in guvernarea PSD, au deschis in ultimii timp zeci de procese impotriva primarilor maghiari care arboreaza steagul. O mai fac si acum?

AA: Da cum sa nu, daca mai gasesc in secuime vreo localitate sau vreo cladire publica pe care est arborat acest drapel, atunci actioneaza in instanta aceste unitati administrativ teritoriale. Nu mai este cazul municipiului Sfantu Gheorghe, deoarece steagul nu mai este nici pe cladiri publice, nici pe spatii publice. Practic, steagurile mutandu-se pe proprietatile private ale unor persoane fizice sau ale bisericilor. Sunt 11 biserici in Sfantu Gheorghe ale cultelor maghiare si in momentul in care de pe cladirile publice si spatiile publice am fost obligati sa inlaturam steagurile, atunci pe terenurile private ale bisericilor au fost amplasate steaguri tot ca masuri de protest si acolo nu mai poate sa intervina nimeni pentru ca e teritoriu privat. Deci sunt mai multe steaguri acuma decat au fost inainte de aceste actiuni, numai ca atmosfera s-a stricat, asta e problema.

Rep: Cum comentati declaratia facuta de ambasadorul Klemm la Craiova, unde a revenit si a spus ca singurele steaguri care conteaza pentru dansul sunt steagul american si cel romanesc?

AA: Mi se pare un lucru absolut normal ca, pentru orice ambasador al oricarui stat, cele doua steaguri care conteaza sa fie steagul tarii din care provine si steagul tarii in care isi exercita mandatul. Asta nu inseamna ca nu poate sa ia atitudine fata de discriminarea unei comunitati dintr-un stat, deoarece dansul este ambasador in Romania, deci este si al nostru, al comunitatii maghiare, nu numai al comunitatii romanesti din aceasta tara. Si vreau sa subliniez faptul ca in rapoartele despre situatia drepturilor omului din Romania, emise de catre Departamentul de Stat al SUA, se face referire la aceasta discriminare a comunitatii magiare prin faptul ca nu suntem lasati sa ne folosim simbolurile nationale si regionale.

Rep: Cum comentati reactia MAE, care l-a sunat pe ambasdor pentru a-i atrage atentia asupra unor sensibilitati dupa ce a aparut in poza cu steagul Tinutului Secuiesc.

AA: Eu cred ca atat reactia MAE cat si toata isteria anti-maghiara si anti-americana din presa centrala a dat o greutate si mai mare celor spuse de noi pentru domnul ambasador.

Rep: In ce sens?

AA: In sensul ca a simtit pe propria piele aceasta intoleranta a unor lideri de opinie si a unor autoritati fata de revendicarea unor drepturi legitime ale comunitatii maghiare.

Rep: In dialogul purtat de ambasadorul Klemm cu dvs, cei prezenti la discutii, care a fost atitudinea amabasadorului american mai ales ca la iesire a declarat presei ca se simte „confuz”.

AA: Despre parerea domnului ambasador, nu cred ca este un lucru corect sa spun eu ce a spus domnia sa. Dar, dupa parerea mea, dupa evenimentele de ieri, nu mai este atat de confuz.

Rep: Regretati ca i-ati propus ambasadorului american sa faceti poza cu steagul secuiesc, avand in vedere ce a urmat dupa? Poate n-a fost chiar cea mai buna idee, dat fiind contextul si evenimentele din ultimii ani care au tensionat treptat relatiile romano-maghiare.

AA: Fiecare este responsabil pentru ceea ce face, nu pentru ceea ce face altul. Deci, eu cred ca este dreptul nostru sa oferim cadou un steag secuiesc oricui, nu cred ca a fost o greseala si nu cred ca poate sa ne fie reprosat acest lucru. In aceeasi masura, eu cred ca exista o responsabilitate a celor care au creat aceasta isterie anti-maghiara si anti-americana.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro