Antena 3 face o drama nationala din audierile in dosarul referendumul programate joi dimineata la Inalta Curte
Antena 3 prezinta intr-o nota dramatica audierea la Inalta Curte a celor peste o suta de martori in dosarul referendumul. Jurnalistul Adrian Ursu a intrat in direct pentru a comenta evenimentul afirmand ca „s-a disparut oirce limita” si s-a declarat „de-a dreptul socat” de imaginile cu oameni adusi cu autobuzul. In tot acest timp, pe burtiera Antena 3 scria „mortii chemati in dosarul referendumul”, „bolnavi adusi in fata judecatorilor” iar realizatorul emisuinii a opinat ca este „o actiune in forta”.
Antena 3 a transmis live momentele in care martorii in dosarul referendumul erau urcati in autocar si adusi din Gorj sau Vrancea la Inalta Curte. Realizatorii emisiunii au insinuat cu insistenta ca audierea acestor martori ar avea ca scop transmiterea unui mesaj pentru alegerile prezidentiale din 2 noiembrie. Jurnalistul Radu Tudor a afirmat, intr-o interventie prin telefon, ca judecatorul „care a dispus ridicarea a sute de oameni din casele lor, oameni in varsta, ar trebui exclsus imediat din magistratura”. „Avem de-a face cu o actiune de forta de tip stalinist”, a mai spus Radu Tudor, care a sustinut ca dosarul referendumul „este cea mai urata pata pe obrazul justitiei romanesti, deschis la comanda politica, la ordinul lui Traian Basescu si al Monicai Macovei”.
Antea 3 continua cu difuzarea unor scurte interviuri cu martorii citati in acest dosar, abordati cu intrebari de tipul „Daca va vine rau pe drum, ce faceti?”. „Ce simtiti cand vedeti aceste imagini”, sunt intrebati invitatii din studio, care invariabil se declara „stupefiati” si „indignati”.
Audierile in dosarul au inceput in urma cu un an si iar termenele de judecata au fost in medie de unul pe luna. Audieri de martori au avut loc si la termenul din 3 septembrie.
Pe 7 octombrie 2013, DNA a anuntat trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea, alaturi de alte 74 de persoane. Detalii aici Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere calitatea de deputat detinuta in prezent de Liviu Dragnea, au precizat procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.
In cadrul aceluiasi dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput pe 9 octombrie 2012 urmarirea penala fata de un numar de 67 de persoane care au luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea, informeaza DNA. Vezi aici detalii despre celelalte persoane cercetare in dosar
Liviu Dragnea este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral si falsificarea de semnaturi. Vezi aici detalii suplimentare despre Dosarul referendumul
Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorale. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.