Anticorpi naturali vs. anticorpi post vaccinare. De ce testele serologice, puse în discuție în România pentru certificatul verde, au fost respinse în alte țări
Teste serologice – teste care detectează nivelul anticorpilor din sânge – posibil luate în calcul pentru certificatul verde, în cazul persoanelor care ar fi putut avea COVID-19, dar nu au făcut test PCR și nu sunt înregistrate oficial ca fiind trecute prin boală. Este o idee vehiculată în spațiul public. Ar însemna o nouă categorie care obține certificatul pentru trecerea prin boală, după cei care au test PCR pozitiv și pot obține deja certificat verde pentru 180 de zile. Este sau nu o soluție? Adrian Marinescu, medic primar și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, spital COVID-19, a explicat pentru HotNews.ro că această idee a fost luată în calcul și în alte țări, însă mai peste tot s-a ajuns la concluzia că „nu merită”.
Motivele sunt cel puțin două: testele serologice nu sunt o garanție pentru rata de protecție, iar rata de vaccinare ar scădea vertiginos.
„Certificatul verde, până la urmă, este un document care arată un statut – vaccinarea, trecerea prin boală – vorbim despre cei care au avut PCR pozitiv – sau testarea. A fost și o discuție privind introducerea testelor serologice pentru identificarea anticorpilor”, spune Adrian Marinescu.
Persoanele trecute prin boală și care au un test PCR pozitiv pot obține deja certificatul verde, în timp ce, în cazul testelor serologice, vorbim despre informații contradictorii: „Atenție, trecerea prin boală este introdusă în certificatul verde în momentul de față, dacă ai făcut testul PCR, trecerea prin boală este luată în calcul pentru 180 de zile. Aici vorbim despre teste serologice de anticorpi pentru cei care nu au făcut test PCR. Aici vorbim despre informații contradictorii și nu poți gestiona”, atenționează medicul de la Institutul Matei Balș
Cazurile de țări în care testele serologice au fost considerate o soluție sunt extrem de rare, explică dr. Adrian Marinescu: „Aici este într-adevăr o discuție. Dar aș pleca de la următoarea precizare: practic, la nivelul mapamondului, situațiile în care a fost introdus acest test serologic în certificatul verde sunt nu rare, ci extrem de rare. Practic, țările performante în mod clar nu au luat această decizie.”
Dr. Adrian Marinescu
În mai toate țările s-a mers pe soluția creșterii ratei de vaccinare, mai ales că introducerea testelor serologice ar duce automat la scăderea ratei de vaccinare, afirmă medicul Adrian Marinescu: „S-a mers pe rata de vaccinare și nu pe teste serologice, pentru că este evident că în momentul în care introduci teste serologice, rata de vaccinare va scădea vertiginos. Și nu numai că o să scadă, dar nu este o garanție nici rata de protecție. Pentru că nu ai foarte clar un titru de anticorpi care să fie cu adevărat protector, nu există o standardizare la nivelul laboratoarelor și nici nu se poate face, nu știi care este intervalul de timp pentru care este asigurată protecția. Practic, vei găsi un nivel de anticorpi și va trebui să stabilești o perioadă scurtă pentru acel certificat verde și apoi va trebui să repeți foarte des acel test de anticorpi, fără să ai o dovadă clară că sunt anticorpi protectori. Pentru că anticorpii care se referă sunt anti-nucleocapsidă – nu au neapărat un rol protector – și ar fi, practic, o situație foarte incertă și foarte greu de gestionat. Nu știu dacă sunt anticorpi care îmi asigură protecție și va fi un lucru care mai rău mă încurcă.”
Practic, introducerea testelor serologice ar aduce mai degrabă dezavantaje: „Așadar, scade rata de vaccinare, nu știi exact cât să pui această perioadă, nu știi exact care este titrul protector, nu există în modul de față niște date foarte clare care să spună treaba asta și, în final, nu poți să înlocuiești vaccinarea cu aceste teste serologice, pentru că în final despre acest lucru vorbim. Pentru că de ce mă interesează testele serologice? Ca să nu mă vaccinez. Pentru că, dacă mă vaccinez, nu am nevoie de test.”
„Și celelalte țări au ajuns la aceeași concluzie, că nu merită. Doar în Bulgaria și în doar câteva țări a fost această discuție”, este concluzia medicului Adrian Marinescu.
Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș are și un mesaj pentru cei care încă ezită să se vaccineze: „Nu le cresc nici cornițe, nici cipuri, să meargă liniștiți la vaccinare, pentru că nu este nicio problemă.”