Sari direct la conținut

Antony Blinken avertizează la Kiev că Rusia poate ataca foarte rapid / Washingtonul a deblocat 200 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei

HotNews.ro
Antony Blinken alaturi de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Foto: Ukrainian Presidential Office / Xinhua News / Profimedia
Antony Blinken alaturi de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Foto: Ukrainian Presidential Office / Xinhua News / Profimedia

Concentrarea de trupe în apropiere de frontiera Ucrainei îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să dea un ordin de atac care să fie executat foarte rapid, a declarat miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Kiev, relatează Reuters și Agerpres.

El a adăugat că speră ca Rusia să urmeze o cale diplomatică şi paşnică la întâlnirea pe care o va avea săptămâna aceasta la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a detensiona criza legată de Ucraina.

„Ştim că există planuri de întărire a forţei [ruse] respective, cu un preaviz foarte scurt, pentru a acţiona mai agresiv împotriva Ucrainei”, a spus Blinken în faţa unor diplomaţi, la ambasada americană de la Kiev.

Avertismentul său vine după ce administraţia de la Washington a anunţat miercuri deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari drept ajutor acordat Ucrainei pentru apărare, potrivit Reuters.

SUA au anunţat în decembrie acordarea acestei sume de ajutor suplimentar pentru Ucraina, în scop defensiv.

Rusia provoacă din nou tensiuni la granița sa cu Ucraina

„Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi vom continua să acordăm Ucrainei sprijinul de care are nevoie”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în vizita la Kiev.

Blinken a ajuns în Ucraina în contextul îngrijorărilor Kievului şi ale unor aliaţi occidentali cu privire la prezenţa a mii de militari ruşi desfăşuraţi la frontiera ucraineană.

Moscova neagă că are o asemenea intenţie, dar la rândul său solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est, solicitând totodată retragerea forțelor existente în Europa de Est.

Antony Blinken va avea miercuri la Kiev întrevederi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu ministrul afacerilor externe Dmitro Kuleba.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro