Sari direct la conținut

Antreprenor în neurotehnologie: E mai greu să înțeleg sistemul fiscal, decât să fac un copil să vorbească

HotNews.ro
Antreprenor în neurotehnologie: E mai greu să înțeleg sistemul fiscal, decât să fac un copil să vorbească
Nirut butrngam | Dreamstime.com

La un moment dat îmi era mai greu să înțeleg sistemul fiscal din România decât să fac un copil să vorbească, a declarat Costin Dămășanu, CEO și fondator Veruvis, platformă de inovare în neurotehnologie avansată, în cadrul unui eveniment organizat de ING.

„Acolo (în cazul copiilor care nu vorbesc n.r.) știam: legam 10 rețele neuronale, antrenai, știai ce ai de făcut, lucrai cu părinții, îl băgam în The Womb, aduceam Photo Bio Modulation care întinerește creierul. Îmi spunea contabila: Trebuie să plătești asta, am făcut și o greșeală…”, a spus el.

Ultima sa invenție este The Womb.

„Am creat un sistem care păcălește creierul că se află în burta mamei și îl antrenăm acolo. Reușim să scoatem la suprafață rețele neuronale care se creează în burta mamei și să le recondiționăm, eliminăm predispozițiile, le schimbăm”, a afirmat Dămășanu.

Potrivit acestuia, depresia este prost înțeleasă.

„Poate să fie un prieten pentru evoluție. Am transformat-o într-un răufăcător: ia medicamentul, bagă-l în gât și asta a fost. Nu așa funcționează. Creierul, de fapt, este uluitor. Și în State și-au dat seama că încep să aibă o populație care «heavily medicated» (adică populația ia prea multe pastile n.r.). Până în 1930 îi electrocutau. E un loc în România unde se mai întâmplă asta în 2024. Din 1930- 1950 s-a trecut la paradigma că disfuncțiile mentale sunt, de fapt, dezechilibre chimice și au zis să le rezolve chimic. A apărut acum 4 ani o cercetare că, de fapt, sunt neurochimice. Noi facem rewiring. Stai cu o cască pe cap și noi îți ascultăm creierul. În momentul în care creierul tău se optimizează, e bine. Te ghidăm. Creierul începe să dezvolte noi rețele neuronale astfel încât să ajunge la optim prin joacă”, a mai afirmat el.

Conform declarațiilor sale, a găsit o modalitate eficientă, non-invazivă, de a putea comunica cu creierul pe limbajul lui astfel încât să știe unde se află, ce este în neregulă și să dezvolte strategii optime pentru a elimina disfuncțiile.

„Anul viitor plecăm în Texas, Dubai, Qatar, pentru că avem foarte mulți clienți care vin de-acolo. Noi reușim să facem copiii cu autism să iasă din spectru. Copiii care nu vorbesc, să vorbească. Adulții cu depresie și anxietate în câteva luni avem rezultate aici”, a declarat Dămășanu.

În cadrul evenimentului a povestit că „acum 2 ani i-a deranjat pe unii”.

„Un domn avea un centru pentru copii cu autism. Nu mai veneau clienți, pentru că veneau la noi și îi ajutam rapid și eficient. Soția domnului lucra la o instituție de Stat. Ne-am trezit cu un control de la o instituție care nu avea nicio legătură cu noi. A venit pentru că putea. A intrat arogant: Ce faceți voi aici? Noi: Inovăm, uitați-vă la asta. Ea: Nu aveți voie”, își amintește antreprenorul, precizând că a întrebat și de ce, că totul e în regulă.

Până să vină avocații, spune el, a durat o oră.

„Le-am spus că eu predau la o universitate în Belgia, am lucrat și la o universitate la noi. Clienții sunt mulțumiți. Haideți să vorbiți cu ei. Mi-a arătat un tabel în care să spun ce fac acolo, ca să bifeze o căsuță. I-am desenat pe foaie o altă căsuță. Mi-a zis că-mi bat joc de ea”, a spus el.

Dămășanu spune că plătește foarte multe taxe și impozite și nu are pretenția să-l ajute cineva, precizând că doar vrea să fie lăsat în pace.

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro