Sari direct la conținut

APADOR-CH critica proiectul legii privind controlul averilor si verificarea conflictelor de interese

HotNews.ro

APADOR-CH isi exprima dezacordul fata de prezenta in proiectul Legii privind organizarea si desfasurarea activitatilor de control al averilor si de verificare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor a unor reglementari care incalca, in mod vadit, drepturile omului.

Astfel, prin art. 12 din proiect este instituita perchezitia domiciliara in materie civila, dar cu o alta denumire: cercetare locala. Masura este vadit neconstitutionala, deoarece nu se incadreaza printre conditiile prevazute de art. 27 al. 2 din Constitutie pentru efectuarea unei perchezitii.

De asemenea, proiectul ingradeste, prin incalcarea art. 21 din Constitutie, accesul la justitie pentru cenzurarea actelor esentiale dispuse de organele administrative in temeiul acestei legi: decizia prin care se constata conflictul de interese (art. 51 din proiect) si decizia prin care se constata cazul de incompatibilitate (art. 78 din proiect).

Este inadmisibil ca aceste decizii, care pot duce nemijlocit la sanctionarea, destitutirea sau eliberarea din demnitate sau functie, sa nu poata fi supuse controlului judecatoresc.

Proiectul nu prevede garantii de procedura suficiente pentru a impiedica hartuirea unei persoane sub pretextul desfasurarii activitatii de control.

Desi in proiect se mentioneaza ca durata cercetarii trebuie sa fie rezonabila (art. 22 alin. 3, art. 77 alin. 3), nu este prevazut un termen limita al acesteia, de exemplu 6 luni, care ar oferi si o garantie efectiva ca aceasta cercetare nu se poate prelungi o perioada nedefinita.

Proiectul prevede ca reluarea cercetarii se poate face oricand (art. 34 alin. 3, art. 54 alin. 3), desi, chiar cand este vorba de infractiuni – cele mai grave fapte ilicite – legea penala prevede un termen de prescriptie a raspunderii.

In mod normal, pentru a nu permite hartuirea, proiectul trebuie sa prevada ca reluarea cercetarii trebuie sa fie posibila numai inlauntrul unui termen de prescriptie, care ar putea fi, spre exemplu, de 3 sau 5 ani.

APADOR-CH solicita initiatorului proiectului sa ia masuri urgente de eliminare a prevederilor care constituie amenintari reale si grave la adresa drepturilor omului.

APADOR-CH informeaza ca pozitia sa a fost transmisa Ministerului Justitiei astazi, 13 martie 2006, in cadrul dezbaterii publice initiate in baza Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro