Apel european către Israel: Furnizarea ajutorului umanitar pentru Gaza nu trebuie să depindă de armistițiu

Israelul trebuie să își îndeplinească obligațiile internaționale referitoare la furnizarea ajutorului umanitar către Gaza, au declarat miniștrii de Externe ai Marii Britanii, Franței și Germaniei, într-o declarație comună.
„Facem apel la guvernul Israelului să respecte obligațiile internaționale și să asigure furnizarea completă, rapidă, sigură și fără obstacole a ajutorului umanitar pentru populația din Gaza”, se arată în declarație, potrivit Reuters.
„Ajutorul umanitar nu ar trebui niciodată să depindă de un armistițiu sau să fie folosit ca un instrument politic”, mai scrie în declarație.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis să blocheze intrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, ca urmare a încheierii primei etape a acordului privind predarea ostaticilor, conform unui comunicat al biroului său de presă. Decizia a fost anunțată duminică, la scurt timp după expirarea armistițiului convenit între Israel și gruparea islamistă Hamas.
Hamas a condamnat ferm suspendarea ajutoarelor umanitare, numind-o „o crimă de război” și o încălcare flagrantă a acordului de armistițiu. „Decizia de a opri proviziile este un șantaj ieftin și o încălcare a înțelegerii între părți”, a transmis gruparea militantă palestiniană.
Scopul invocat de Netanyahu
Scopul declarat de Benjamin Netanyahu este de a forța Hamas să accepte condițiile dictate de Israel pentru a trece la implementarea celei de-a doua etape a acordului de încetare a focului, obținut cu greu în ianuarie prin medierea Qatarului, cu ajutorul Statelor Unite și Egiptului.
Prima fază a armistițiului a permis întoarcerea în Israel a 33 de ostatici, inclusiv opt decedați, în schimbul eliberării a aproximativ 1.800 de deținuți palestinieni.
Ministrul israelian de externe a mai afirmat, citat marți de Times of Israel și DPA, că principala sursă de venit a Hamas o reprezintă acum ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza, susținând că grupul folosește bunurile în scopuri teroriste, conform biroului său.
Martori oculari au indicat că bande și luptători ai Hamas înarmați au jefuit în mod repetat transporturi de ajutoare în Gaza, vânzând multe dintre bunurile confiscate la prețuri ridicate.
În conformitate cu termenii acordului din ianuarie, a doua fază trebuie să permită eliberarea tuturor ostaticilor aflați în viață rămași în Gaza, în schimbul eliberării de noi deținuți palestinieni.
Din cele 251 de persoane răpite în Israel la 7 octombrie 2023 în timpul atacului Hamas care a declanșat ostilități, 58 sunt încă reținute în Fâșia Gaza, dintre care 34 au fost declarate moarte de armata israeliană.
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat în ce-l privește luni seară că Israelul va mai continua negocierile doar pentru câteva zile.