Sari direct la conținut

Aproape jumătate dintre gospodăriile din România au cel puțin o pisică. Unul din 10 români a adoptat o pisică în pandemie

HotNews.ro
Pisica Minnie, Foto: Hotnews
Pisica Minnie, Foto: Hotnews

​10% dintre români au adoptat o pisică pentru prima oară de la începutul pandemiei de COVID-19 și aproape jumătate (47%) dintre familiile din țara noastră care aveau deja o pisică înainte de pandemie au adoptat încă o pisică după carantina din martie 2020.

România este una dintre țările europene cu cele mai multe noi adopții de pisici, cu o creștere de 11,8% în perioada martie 2020 – februarie 2021 și cu 13,6% din martie anul trecut, arată un raport Ipsos realizat pentru Mars Petcare. De la începutul pandemiei, România se află pe locul 2 în topul țărilor cu cele mai multe pisici adoptate, după Ungaria.

Pandemia de COVID-19 a schimbat comportamentul românilor și i-a inspirat să redescopere dragostea pentru animalele de companie. Timpul petrecut acasă și restricțiile de călătorie apărute odată cu luna martie 2020 i-au făcut pe oameni să conștientizeze nevoia de a avea alături un prieten felin, arată studiul.

Decizia de a adopta o pisică – un angajament pe termen lung

Pisicuțele presupun mai mult timp și răbdare pentru a le învăța ce au și ce nu au voie să facă, în timp ce pisicile adulte au deprinderile formate și comportamentul definit.

Românii au înțeles că decizia de a adopta o pisică înseamnă un angajament pe termen lung, așa că mai mult de jumătate (53%) dintre adopțiile de la începutul pandemiei au fost pisoi cu vârsta de până în 12 luni.

În același interval – martie 2020 – februarie 2021 – 24% au adoptat pisici cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, 17% au adoptat o pisică adultă (3-7 ani) și doar 5% dintre români au ales să adopte o pisică cu vârsta de peste 8 ani.

În a doua jumătate a perioadei de pandemie (din martie 2021), au fost adoptate mai multe pisici cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, cu o creștere de la 24% la 32%.

Pisicuțele cu vârsta de până în 12 luni au rămas la fel de populare, iar 51% dintre respondenți au declarat că au adoptat un pisoi în acest interval.

15% dintre ei au adoptat pisici adulte cu vârsta între 3-7 ani, iar procentul pisicilor cu vârsta mai mare de 8 ani adoptate recent a scăzut cu 3%.

Raportul Ipsos comandat de Mars Petcare a fost realizat în 8 țări europene (Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Spania, Suedia, România și Ungaria) pe un eșantion total de 8.028 de respondenți în perioada martie 2020 – februarie 2021 și 8.088 de respondenți din martie 2021. Dintre respondenți, 1.061, respectiv 1.100 sunt din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro