Sari direct la conținut

Aproape toate cazurile de cancer sunt identificate de un nou model AI, care depășește cu ușurință performanțele medicilor

HotNews.ro
Testele genetice de predispoziție sunt recomandate pacienților de peste 18 ani cu istoric familial de cancer - mai mulți membrii ai familiei diagnosticați cu afecțiuni oncologice, Foto: Shutterstock
Teste pentru depistarea cancerului Foto: Shutterstock

O echipă internațională de oameni de știință, printre care cercetători Universitatea Charles Darwin (CDU) din Australia, a dezvoltat un nou model de inteligență artificială cunoscut sub numele de ECgMPL, care poate evalua imagini microscopice ale celulelor și țesuturilor pentru a identifica cancerul endometrial, una dintre cele mai frecvente forme de tumori reproductive, cu o precizie impresionantă de 99,26%. Iar cercetătorii spun că modelul poate fi adaptat pentru a identifica o gamă largă de boli, inclusiv cancerul colorectal și cel oral, relatează NewAtlas.

Acest limbaj științific înseamnă că modelul bine antrenat este capabil să examineze aceste scanări microscopice – imagini histopatologice – și să îmbunătățească calitatea imaginii pentru a identifica stadiile incipiente ale cancerului, concentrându-se asupra anumitor zone ale scanărilor pentru a identifica creșterea problematică care poate să nu fie detectată cu ușurință cu ochiul liber.

În prezent, metodele actuale de diagnosticare conduse de om au o acuratețe de 78,91% până la 80,93%. Cancerul endometrial este tratabil și, dacă este depistat la timp, are un rezultat bun la cinci ani pentru paciente. Cu toate acestea, odată ce se răspândește în afara uterului, devine dificil de tratat eficient ceea ce face ca diagnosticarea la timp să fie esențială pentru salvarea de vieți.

„Aceeași metodologie poate fi aplicată pentru detectarea precoce și diagnosticarea rapidă și precisă a altor boli, ceea ce duce în cele din urmă la rezultate mai bune pentru pacienți”, a declarat coautorul Niusha Shafiabady, profesor asociat la ACU. „Am evaluat modelul pe mai multe seturi de date de imagini histopatologice. Acesta a diagnosticat cancerul colorectoral cu o precizie de 98,57% la sută, cancerul de sân cu o precizie de 98,20% și cancerul oral cu o precizie de 97,34%.”

Desigur, nu este un instrument conceput pentru a înlocui cadrele medicale, ci pentru a fi utilizat în colaborare cu specialiștii, pentru a depista cu precizie boala și a monitoriza apoi succesul tratamentului. Mai mult, acest tip de model este o modalitate mult mai rapidă, accesibilă din punct de vedere tehnic și al costurilor pentru a diagnostica cancerele.

„Modelul AI de bază dezvoltat prin această cercetare poate fi adoptat ca creier al unui sistem software care să fie utilizat pentru a asista medicii în luarea deciziilor în diagnosticarea cancerului”, a adăugat Shafiabady.

„Detectarea precoce și precisă a cancerului endometrial este crucială pentru un tratament și o gestionare eficiente”, au remarcat cercetătorii. „Clasificarea cancerului endometrial folosind imagini histopatologice a fost realizată cu performanțe superioare, o acuratețe și un timp de procesare mai bune, folosind algoritmi de învățare profundă”.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.