Sari direct la conținut

Aproape un sfert din forța de muncă din Europa e formată din imigranți, arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii

HotNews.ro
Aproape un sfert din forța de muncă din Europa e formată din imigranți, arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii

Din ce în ce mai mulți oameni din Europa lucrează în afara țării lor de origine, conform OIM, cifra fiind în prezent de 23,3%. Majoritatea își găsesc locuri de muncă în industria serviciilor.

Proporția lucrătorilor migranți în populația activă din nordul, sudul și vestul Europei continuă să crească. După cum a anunțat Organizația Internațională a Muncii (OIM) în ultimul său raport (PDF), a fost aproape un sfert din total: 23,3%. Nicio altă regiune din lume nu angajează atât de mulți migranți, mai arată raportul citat. În Europa de Est, ponderea lor a fost de circa 7%.

Majoritatea dintre ei au între 25 și 54 de ani (74,9%), majoritatea sunt bărbați (61,3%) și merg în țări cu venituri mari (68,4%).

Femeile migrante lucrează în mare parte în servicii și îngrijire

Potrivit OIM, numărul comparativ mai mic de lucrătoare migrante (48,2 la sută) se datorează parțial faptului că femeile emigrează în general mai rar și sunt mai expuse discriminării pe piața muncii decât bărbații. Când femeile migrante își găsesc de lucru, jobul lor este preponderent în servicii sau îngrijire persoane vârstice. Aproape o treime din toți lucrătorii migranți, 28,8 la sută, sunt angajați în asistență medicală.

Pe lângă Europa, America de Nord, statele arabe devin un magnet pentru migrația forței de muncă, mai spun oficialii BIM. În America de Nord, 22,6 la sută din populația activă o reprezintă imigranții, iar în statele arabe 13,5 la sută.

Ambele regiuni, la fel ca mare parte din Europa, au o populație îmbătrânită, ceea ce duce la locuri de muncă vacante și la o nevoie crescută de îngrijire.

INTERVIURILE HotNews.ro