Sari direct la conținut

Ar trebui retrase autorizatiile de functionare ale anumitor spitale?

Jeopardy

In urma tragediei de la maternitatea Giulesti, am primit urmatorul text de la ing. Bogdan Paunescu. Dl. Paunescu a participat la elaborarea de proiecte pentru spitale si policlinici private.

Pentru a se putea intampla o catastrofa ca cea de la maternitatea Giulesti trebuie sa se incalce multe norme si prescriptii tehnice, o singura gresala de exploatare nu ar trebui sa conduca la o asemenea catastrofa.

Orice sistem conceput corect pleaca de la premiza ca omul poate gresi si ca mai multe sisteme de siguranta pot ceda simultan. Din perspectiva asta nu este greu de vazut ca la Giulesti sistemul nu era in regula.

De exemplu: sa zicem ca un bransament electric ia foc si in acelasi timp usile automatizate se blocheaza (avem 2 erori ale sistemului deja) un alt sistem trebuie sa fie capabil sa functioneze in aceasta situatie si sa stinga incendiul (sau sa alerteze macar). Tot sistemul insa trebuie sa fie gandit ca un tot unitar. Din pacate carpelile nu duc la rezultate bune, iar compromisurile in cazul adaptarii unor situatii preexistente sunt inevitabile.

Sa ne gandim ce s-ar putea intampla si in cazul unui cutremur major cu un numar moderat de 1000-2000 de raniti. Unde ar fi tratati? Cum ar fi preluati?

Cate spitale din Romania ar avea macar capacitatea de “imediate occupancy” cum zice FEMA, si cum am preluat si noi conceptul in normativul antiseismic P100-1/2006 in care se scrie negru pe alb ca in clasa de importanta 1 ( cea mai mare importanta ) intra:” Cladiri cu functiuni esentiale, a caror integritate pe durata cutremurelor este vitala pentru protectia civila: statiile de pompieri si sediile politiei; spitale si alte constructii aferente serviciilor sanitare care sunt dotate cu sectii de chirurgie si de urgenta;…”?

Ca reper , blocul comunist de locuit este in clasa 3 de importanta. Pe 2 sunt copii (gradinite, spitale fara chirurgie (!!), scoli, azile de batrani).

Sigur, acest normativ se refera la constructiile noi. Cele vechi se departeaza pe zi ce trece de standardele momentului. Pentru exploatarea lor in siguranta probabil ca este nevoie de evaluarea periodica si de decizie la un nivel peste cel al managerului in cazul revizuirii lor capitale.

Randurile scrise de ing. Bogdan Paunescu cred ca ar trebui sa ne puna pe ganduri. Cred ca ar fi cazul ca o comisie independenta sa evalueze conformitatea spitalelor cu normele actuale si sa propuna constructia / modificarea spitalelor. Finantarea acestor noi spitale s-ar putea face partial si din vanzarea unor active precum maternitatea Giulesti catre proiecte de constructii ce ar putea schimba destinatia in urma unor lucrari suplimentare.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro