Sari direct la conținut

Arabia Saudită anunță că a reușit să extragă litiu din câmpurile sale petroliere, o inovație tehnologică majoră

HotNews.ro
Arabia Saudită anunță că a reușit să extragă litiu din câmpurile sale petroliere, o inovație tehnologică majoră
Instalații petroliere de la câmpul Khurais exploatat de Aramco, FOTO: Amr Nabil / AP / Profimedia Images

Arabia Saudită a extras cu succes litiu din probe de saramură extrase din câmpurile petroliere ale gigantului național Aramco și plănuiește să lanseze în curând un program pilot comercial pentru extracția directă, a declarat marți pentru Reuters vice-ministrul saudit pentru Afaceri Miniere.

Ministrul Khalid al-Mudaifer a precizat că Lithium Infinity (Lihytech), o companie de tip startup înființată la Universitatea de Știință și Tehnologie „Regele Abdullah”, va conduce proiectul de extracție în colaborare cu Aramco și compania minieră saudită Ma’aden.

„Ei extrag litiu prin noua lor tehnologie dezvoltată la Universitatea Știință și Tehnologie ‘Regele Abdullah’ și se află într-un proces accelerat de dezvoltare în acest sens”, a declarat oficialul saudit pentru Reuters.

„Construiesc un program pilot comercial la câmpurile petroliere. Astfel, saramura care iese din câmp va alimenta continuu acest program pilot comercial”, a adăugat Al-Mudaifer.

Litiul este un metal crucial pentru producerea de baterii pentru mașinile electrice, laptopuri și telefoane smart. Reuters a dezvăluit anterior că companiile petroliere naționale din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite intenționează să extragă acest mineral din reziduurile de petrol.

Alte companii petroliere, printre care Exxon Mobil și Occidental Petroleum, plănuiesc să profite de tehnologiile emergente pentru a filtra litiu din apa sărată, pe măsură ce lumea încearcă să se îndepărteze de combustibilii fosili.

Vice-ministrul saudit a mai precizat că deocamdată costul extragerii litiului din reziduurile de saramură provenite din câmpurile petroliere rămâne mai mare decât metoda tradițională de extracție din câmpiile de sare. Însă el a adăugat că, dacă prețul litiului va crește, proiectul va deveni în curând viabil din punct de vedere comercial.

Aramco, KAUST și Ma’aden nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters pentru comentarii. Ma’aden este deținută în majoritate de fondul suveran de investiții al regatului saudit.

Arabia Saudită, a cărei economie a depins timp de decenii de exporturile sale de petrol, a cheltuit miliarde de dolari pentru a încerca să se transforme într-un hub pentru vehicule electrice, ca parte a încercărilor prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a găsi surse alternative de venituri.

INTERVIURILE HotNews.ro