Arabia Saudită își va crește producția de petrol la 13 milioane de barili pe zi, de la 10 milioane, după vizita președintelui Biden
Arabia Saudită a anunțat că își va crește producția de petrol la 13 milioane de barili pe zi, de la 10 milioane, după vizita președintelui Joe Biden în regat, dar prințul moștenitor Mohammed bin Salman a precizat că asta e tot ce va face.
„Regatul a anunțat o creștere a capacității sale de producție la 13 milioane de barili pe zi, dar asta e tot ce poate face”, a spus bin Salman, relatează The National, un cotidian privat în limba engleză publicat la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, citat de newsmax.com.
Anunțul a fost postat și pe Twitter de Fahad Nazer, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Arabiei Saudite la Washington, D.C.
La începutul acestui an, prințul Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al energiei, a declarat că țara este pe cale să producă 13 milioane de barili pe zi până la sfârșitul lui 2026 sau începutul lui 2027, relatează publicația.
Cu toate acestea, prințul moștenitor a cerut sâmbătă eforturi unificate pentru a sprijini economia globală și a avertizat că „adoptarea unor politici nerealiste” de reducere a emisiilor va duce doar la inflație.
„Adoptarea unor politici nerealiste de reducere a emisiilor prin excluderea surselor principale de energie va duce în următorii ani la o inflație fără precedent și la o creștere a prețurilor la energie, la creșterea șomajului și la agravarea problemelor sociale”, a spus el în cadrul conferinței.
Statele Unite caută ca Arabia Saudită și partenerii săi din OPEC să pompeze mai mult petrol pentru a ajuta la reducerea prețurilor țițeiului. Membrii OPEC+, inclusiv Rusia, sunt programate să se întâlnească din nou pe 3 august.
Arabia Saudită rămâne cel mai mare exportator de petrol către Statele Unite, iar potrivit cifrelor OPEC, Arabia Saudită a produs în jur de 9 milioane de barili de petrol pe zi în 2021. Petrolul se tranzacționează acum sub 100 de dolari pe baril, după ce a depășit 120 de dolari după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Țara deține aproximativ 17% din rezervele de petrol ale lumii, iar resursele sale naturale includ gaze naturale, minereu de fier, aur și cupru, se arată în raportul OPEC.