Sari direct la conținut

Arbitrul pietei pensiilor private obligatorii: Criza financiara americana nu va afecta piata din Romania

HotNews.ro

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat marti ca evolutia crizei financiare americane nu pune in pericol piata pensiilor private din Romania. Oficialii autoritatii sustin ca dificultatile de ordin financiar prin care trec marile institutii financiare din SUA prezente, intr-o forma sau alta, pe piata pensiilor private din Romania, nu aduc atingere fondurilor de pensii administrate privat sau contributiilor participantilor. Cu o zi in urma, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a tinut sa linisteasca piata in privinta stabilitatii financiare a AIG in Romania.

Arbitrului pilonului II de pensii, CSSPP, a tinut sa linisteasca piata, precizand punctele forte ale sistemului de pensii private din Romania:

„Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contributiile participantilor sunt puse la adapost de orice dificultati prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau actionarii acestora. De asemenea, potrivit legislatiei in vigoare, nicio operatiune cu activele fondului nu poate fi efectuata fara acordul depozitarului, institutie care raspunde solidar cu administratorul in fata participantilor si care este supravegheata si controlata de catre BNR.

Alte elemente de siguranta ale sistemului de pensii private din Romania includ auditarea situatiilor financiare, obligatia de transparenta si raportare, raportul actuarial, provizionul tehnic, activitatea permanenta de supraveghere si control desfasurata de catre CSSPP”.

Anuntul CSSPP vine la o zi dupa ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a tinut sa linisteasca in privinta indicatorilor de solvabilitate si lichiditate ai asiguratorilor AIG Life Asigurari Romania si Societatea de Asigurari AIG Romania, filialele locale ale grupului AIG, pe fondul evolutiei actiunilor AIG la bursa din New York, care s-au depreciat luni cu mai mult de 50%.

Arbitrul pietei asigurarilor a mai specificat ca in primul semestru din acest an cele doua companii au inregistrat profit si ca au incheiate contracte de reasigurare cu mai multi reasiguratori, procentul de risc retinut in cadrul grupului din care fac parte fiind foarte redus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro