Sari direct la conținut

Argumente pro si contra adoptarii in Romania a Legii falimentului personal

In conditiile in care numarul restantierilor creste de la o luna la alta, se discuta tot mai serios despre necesitatea unei legi a falimentului personal, existand in acest moment la Senat un proiect de lege in acest sens.

Ce inseamna faliment personal? In momentul in care activele pe care le detii valoreaza 100.000 de euro dar tu ai datorii la banca in valoare de 200.000 de euro, poti decide sa te declari falit.

Creditorii iti vor vinde activele, vor recupera o parte din bani iar diferenta o trec la pierderi, fara sa te mai urmareasca toata viata pentru a recupera intreaga suma datorata, asa cum se intampla acum.

Avem nevoie de o astfel de lege si in Romania? Pentru a raspunde acestei intrebari, sa vedem care sunt argumentele pro si contra.

Argumente Pro

1. Nu ajungi in situatia de a plati toata viata pentru o decizie luata pripit, fara sa iti fi calculat prea bine riscurile la care te expui. Ce se intampla dupa ce iti declari falimentul? O iei de la zero, desi vei avea toata viata o tinichea legata de “coada”.

Odata ce ai un faliment personal in spate, nu vei mai gasi nicio banca dispusa sa iti dea un credit ipotecar cu un avans de doar 15-25% si cu un grad de indatorare de 50-60%, insa vei gasi banci care sa te imprumute daca aduci un avans de 50% sau mai mare, iar gradul de indatorare nu depaseste 30%.

Aceasta realitate te va motiva sa muncesti si sa economisesti mai mult, te va responsabiliza cu alte cuvinte, si te va face sa intelegi ca 50.000 de euro reprezinta o suma uriasa, nu o suma ridicola care nu iti permite sa cumperi mai mult de o garsoniera in Bucuresti.

Citeste si comenteaza pe blogul khris.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro