Sari direct la conținut

Ariane 6 și desprinderea de Rusia: Presiune tot mai mare pe ESA pentru un zbor inaugural rapid / 3 ani de întârzieri

HotNews.ro
Racheta Ariane 6, Foto: Agentia Spatiala Europeana
Racheta Ariane 6, Foto: Agentia Spatiala Europeana

„Presiunea” este din ce în ce mai mare asupra industriei spațiale europene, care trebuie să „acționeze rapid” pentru a asigura zborul inaugural al viitoarei sale rachete Ariane 6, programat pentru sfârșitul anului 2023 de la Kourou după numeroase amânări, au declarat joi responsabilii programului, citați de AFP.

„Presiunea este mare, este vital să zburăm cât mai curând, iar echipele noastre fac tot posibilul pentru a ajunge cât mai repede la o dată de zbor”, a declarat Martin Sion, președintele executiv al ArianeGroup, după o reuniune a grupului de lucru pentru lansarea Ariane 6 la uzina de la Mureaux (Yvelines), în apropiere de Paris.

Dependența de ruși

Ariane 6 este destinată să înlocuiască Ariane 5, care va efectua săptămâna viitoare ultimul său zbor de la baza spațială Kourou din Guyana Franceză, unde activitatea a scăzut vertiginos de când rachetele rusești Soyuz au fost oprite în urma invaziei Ucrainei.

Agenția Spațială Europeană poate în prezent să opereze misiuni cu echipaj uman în spațiu doar prin cooperări internaționale iar țările din vestul Europei se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește lansările de sateliți după ce izbucnirea războiului din Ucraina a tăiat accesul la racheta Soyuz a Roscosmos, lansatorul italian Vega-C a întâmpinat probleme tehnice și inaugurarea următoarei rachete Ariane 6 a fost marcată de întârzieri repetate.

În așteptarea lui Ariane 6, Europa va fi practic lipsită de acces autonom la spațiu pentru multe luni de acum încolo.

3 ani de întârzieri

„Acesta este unul dintre principalele motive pentru care simțim o presiune atât de mare, deoarece majoritatea misiunilor instituționale au zburat cu Soyuz. De aceea, trebuie să ne mișcăm rapid, astfel încât Ariane 6 să poată livra rapid aceste misiuni”, a declarat Philippe Baptiste, directorul general al CNES.

„Prioritatea noastră este accesul independent la spațiu”, a adăugat Josef Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Reprezentanții grupului de lucru (ESA, CNES, ArianeGroup și Arianespace) nu au dat o dată pentru zborul inaugural și nici nu au oferit garanții că termenul de la sfârșitul anului 2023, stabilit în toamna anului trecut, va fi respectat, deși programul este cu trei ani în urmă.

În luna noiembrie a anului trecut Agenția Spațială Europeană le-a cerut celor 22 de state membre să aprobe o creștere cu 25% a finanțării pentru activități legate de spațiul cosmic cu scopul de a rămâne un partener valoros al Statelor Unite.

SUA sunt în prezent liderul incontestabil al noii curse spațiale, bugetul NASA crescând semnificativ după ce Casa Albă i-a trasat drept obiectiv reîntoarcerea astronauților americani pe Lună.

Bugetul agenției aerospațiale americane a crescut anual din 2020, ajungând la 32 de miliarde de dolari pentru 2023, potrivit cifrelor oficiale prezentate de guvernul de la Washington.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro