Sari direct la conținut

Arma secretă, de proporții impresionante, construită de Coreea de Nord, dezvăluită de imagini de satelit

HotNews.ro
Arma secretă, de proporții impresionante, construită de Coreea de Nord, dezvăluită de imagini de satelit
Kim Jong Un. Credit line: STR / AFP / Profimedia

Noi imagini din satelit arată că regimul lui Kim Jong Un construiește ceea ce ar putea fi cea mai mare navă de război realizată vreodată de Coreea de Nord, posibil de două ori mai mare decât orice altă navă din flota liderului Kim Jong Un, relatează CNN.

Imaginile, realizate pe 6 aprilie de Maxar Technologies și Planet Labs, arată nava în construcție pe șantierul naval din Nampo, pe coasta de vest a Coreei de Nord, la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de capitala Phenian.

Analiștii spun că imaginile surprind lucrări în desfășurare la sistemele de armament și alte componente interne ale navei, care posibil să fie o fregată cu rachete ghidate (FFG), proiectată să transporte rachete în lansatoare verticale, folosite împotriva țintelor de pe uscat și de pe mare.

„FFG are o lungime de aproximativ 140 de metri, fiind cea mai mare navă de război fabricată în Coreea de Nord”, se arată într-o analiză realizată de Joseph Bermudez Jr. și Jennifer Jun de la Centrul pentru studii strategice și internaționale.

Prin comparație, distrugătoarele din clasa Arleigh Burke ale armatei americane au o lungime de aproximativ 154 metri, iar fregatele aflate în construcție din clasa Constellation vor măsura aproximativ 151 metri.

Existența navei de război nu este o surpriză.

Regimul lui Kim s-a angajat într-o modernizare rapidă a forțelor sale armate, dezvoltând o serie de arme noi și testând rachete balistice intercontinentale care pot ajunge aproape oriunde în Statele Unite.

A făcut acest lucru în ciuda sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite, care au impus limite stricte accesului său la materialele și tehnologia necesare pentru dezvoltarea acestor arme.

Dar legăturile mai strânse cu Rusia de la începutul războiului din Ucraina ar putea ajuta Coreea de Nord să depășească sancțiunile ONU, spun analiștii.

Kim Duk-ki, un amiral sud-coreean în retragere, a declarat că el crede că Moscova ar putea furniza tehnologia pentru sistemele de rachete ale fregatei.

Imagini cu această navă au fost prezentate într-un reportaj difuzat de televiziunea de stat Korean Central Television la finalul anului trecut, cu ocazia sesiunii plenare a Partidului Muncitorilor. În material apărea liderul Kim Jong Un inspectând lucrările de construcție.

Imaginile arată că nava ar putea fi dotată cu armament specific marilor flote moderne, inclusiv lansatoare verticale pentru o gamă variată de rachete. Analiștii au observat și indicii privind instalarea unui radar cu antenă capabil să detecteze amenințări și ținte cu mai multă viteză și precizie decât orice alt sistem cunoscut anterior în Coreea de Nord.

Chiar dacă indiciile sugerează o capacitate de luptă avansată, experții atrag atenția că este prea devreme pentru concluzii. Carl Schuster, fost ofițer în Marina SUA, afirmă că Phenianul ar mai avea nevoie de cel puțin un an pentru a testa nava pe mare.

„Construcția este întârziată de lipsa suprastructurii, a senzorilor și a sistemelor de armament care urmează să fie instalate”, a explicat el.

Flota numeroasă și învechită a Coreei de Nord

Marina nord-coreeană are aproximativ 400 de nave de patrulare și 70 de submarine, potrivit unei estimări din 2021 a Agenției de Informații pentru Apărare a SUA (DIA).

Deși numărul este mare, cele mai multe dintre nave sunt vechi și mici.

Analistul Joseph Dempsey, de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, nota într-un articol din ianuarie că Phenianul are doar două nave combatante de suprafață majore – fregatele din clasa Najin, de 1.600 de tone, construite în anii ’70, considerate acum depășite.

INTERVIURILE HotNews.ro