Sari direct la conținut

Armata israeliană afirmă că se pregătește pentru o „ofensivă decisivă” împotriva Hezbollah-ului libanez

HotNews.ro
Tancuri israeliene în Gaza , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Tancuri israeliene , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un comandant al armatei israeliene a declarat vineri că trupele din nordul țării, unde Israelul se învecinează cu Libanul, se pregătesc pentru o „ofensivă decisivă” împotriva Hezbollah, după luni de schimburi de focuri transfrontaliere, potrivit AFP.

Mișcarea islamistă libaneză Hezbollah și armata israeliană fac schimb de focuri aproape zilnic de la atacul din 7 octombrie al mișcării islamiste palestiniene Hamas în Israel, care a declanșat războiul din Fâșia Gaza.

Într-un discurs ținut în timpul unei vizite în nordul țării, generalul israelian Ori Gordin le-a spus soldaților că „am eliminat deja peste 500 de teroriști în Liban, marea lor majoritate aparținând Hezbollah”, potrivit unui comunicat al armatei.

Trupele israeliene din nord operează în prezent pentru a proteja locuitorii din această parte a țării și pentru a „pregăti trecerea la ofensivă”, a adăugat generalul Gordin, comandantul forțelor israeliene din nord.

„Când va veni momentul și vom trece la ofensivă, va fi o ofensivă decisivă”, a adăugat el.

Violențele din 8 octombrie dintre armata israeliană și Hezbollah au făcut cel puțin 523 de morți în Liban, majoritatea combatanți, potrivit unui bilanț întocmit de AFP din mai multe surse.

Cele mai multe dintre victime, 342 de persoane, au fost confirmate ca fiind luptători Hezbollah, dar numărul morților include și 104 civili. Gordin nu a menționat nicio victimă civilă. În nordul Israelului, cel puțin 18 soldați israelieni și 13 civili au fost uciși, potrivit armatei.

Hezbollah, sprijinit de Iran, susține că atacurile sale asupra Israelului de la 8 octombrie au fost în ajutorul aliatului său Hamas.

Zeci de mii de persoane au fost strămutate în Liban și Israel ca urmare a acestei explozii de violență transfrontalieră.

INTERVIURILE HotNews.ro