Armata israeliană se retrage de pe un important coridor de circulație din Gaza

Armata israeliană și-a încheiat, duminică, retragerea din coridorul Netzarim, care împarte în două Fâșia Gaza, permițând libera circulație între nordul și sudul teritoriului, ca parte a acordului fragil de armistițiu cu Hamas, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.
Retragerea completă a forțelor israeliene și a vehiculelor lor blindate din acest coridor, a cărui redeschidere la sfârșitul lunii ianuarie a permis întoarcerea a sute de mii de persoane strămutate în nordul teritoriului palestinian, are loc la o zi după un al cincilea schimb între ostatici israelieni și prizonieri palestinieni și este în conformitate cu termenii acordului de armistițiu în vigoare de la 19 ianuarie pentru o fază inițială de șase săptămâni.
„Ne pregătim să punem în aplicare acordul de încetare a focului în conformitate cu directivele de la nivel politic”, a declarat pentru AFP un responsabil israelian din domeniul securității.
Detaliile acordului, destinat să pună capăt războiului declanșat de atacul mișcării islamiste palestiniene în sudul Israelului la 7 octombrie 2023, nu au fost făcute publice.
Acest atac s-a soldat cu moartea a 1.210 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.
Ofensiva israeliană desfășurată ca represalii asupra Fâșiei Gaza a făcut cel puțin 48.181 de victime, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Hamas, considerate fiabile de ONU.
De la începutul armistițiului, 16 ostatici israelieni au fost eliberați, la care se adaugă cinci thailandezi (în afara acordului), în schimbul a 765 de prizonieri palestinieni. Un total de 33 de ostatici (inclusiv opt decedați) urmează să fie predați în cursul primei etape, în schimbul eliberării a 1.900 de palestinieni.
A doua etapă ar trebui să ducă la eliberarea tuturor ostaticilor și la încetarea definitivă a războiului, înainte de o etapă finală dedicată reconstrucției Gazei.
Restul procesului rămâne însă incert, după anunțul șoc al președintelui american Donald Trump privind planurile Statelor Unite de a prelua controlul asupra Gaza și de a muta populația acesteia în Egipt sau Iordania.
Benjamin Netanyahu a salutat planul, criticat pe scară largă în întreaga lume, și, într-un interviu difuzat sâmbătă pe Fox News, a declarat că Israelul este pregătit să lucreze pentru a-l pune în aplicare.
Țările arabe, ostile oricărei deplasări forțate a palestinienilor, încearcă să coordoneze un răspuns comun la planul SUA.
Șeful diplomației egiptene, Badr Abdelatty, a plecat duminică la Washington, în timp ce șeful diplomației americane, Marco Rubio, este așteptat în Orientul Mijlociu săptămâna viitoare.