Sari direct la conținut

Armata României vrea să cumpere două elicoptere H215M de la Airbus pentru 150 milioane de euro. Solicitarea transmisă către Parlament

HotNews.ro
Elicopter Airbus H215M, Foto: Airbus
Elicopter Airbus H215M, Foto: Airbus

Armata României a cerut Parlamentului să aprobe achiziția a două elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare -ASuW) în valoare de 150 milioane, în contextul în care Airbus a deschis o fabrică la Brașov încă din 2016 și tot a așteptat o comandă de la Armata României.

Solicitarea Armatei către Parlament este motivată de noile condiții de securitate, cât și de îndeplinirea integrală a misiunilor și obligațiilor ce-i revin Armatei României, în plan național și internațional.

Potrivit solicitării Armatei către Parlament, achiziția elicopterelor H215M are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, achiziția ar contribui la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

„Astfel, prin achiziția de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament care vor spori capacitatea de lovire a forțelor proprii și aliate, creând posibilitatea unor reacții rapide și adecvate la potentialele amenințări actuale.

Din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că varianta optimă de realizare a capabilității de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare -ASuW) se asigură cu elicoptere H215M.

Achiziția urmeazǎ a fi inițiată începând cu anul 2022, iar valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 150 milioane Euro, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

Greul drum al achizițiilor de elicoptere de către Armata Română

Cât privește achiziția de elicoptere franceze, trebuie amintit că la Brașov Airbus a deschis o fabrică încă din 2016 și a tot așteptat o comandă de la Armata României care însă nu a mai venit…

Fabrica de la Ghimbav deschisă în 2016 urma să producă modelul de elicopter H215 și varianta militară H215M. De atunci Airbus așteaptă ca România să contracteze măcar o primă tranșă de cel puțin 16 elicoptere H215M Super Puma, văzute ca urmașele de drept pentru mult mai bătrânele elicoptere IAR 330 PUMA care sunt în uz în dotarea Forțelor Aeriene Române, unele de mai bine de 40 de ani.

În același an, în 2016, MApN anunțase producătorii din piață că e interesată de elicoptere pentru Forțele Terestre, inclusiv modele de atac.

În cursă au intrat în forță americanii de la Bell care propuneau un mix de 21 de elicoptere de atac AH-1Z Viper și 24 de elicoptere multirol UH-1Y Venom. Guvernul României de pe atunci chiar a și semnat un memorandum cu Bell pentru aceste elicoptere. Nici în acest caz nu s-a materializat nimic.

Apoi, Lockheed Martin, prin compania sa Sikorsky, s-a arătat interesată să vândă României elicoptere Black Hawk, inclusiv în variantă de atac. Deși elicopterele urmau să fie produse în fabrica din Polonia, americanii ofereau să transforme Romaero într-un centru de excelență și personalizare a tuturor elicopterelor Black Hawk din Europa. În 2020 a fost și semnat un memorandum de colaborare cu Romaero tocmai pentru un astfel de potențial contract.

La un moment dat, Airbus a intrat înapoi în discuțiile privind elicopterele pentru Forțele Terestre, oferind modelul H215M ca variantă multirol, precum și modelul mai mic și mai agil H145M ca model de atac, o variantă mai ușoară, dar mai ieftină față de competitori.

Din trei mari ofertanți, pentru elicopterele cu care ar urma să se doteze Forțele Terestre nu s-a semnat nimic concret.

Ce elicoptere au acum în dotare Forțele Române / Elicoptere noi pentru Armată, abia din 2030

În prezent, potrivit MApN, Forțele Aeriene Române au în dotare 57 de elicoptere IAR 330 Puma produse la IAR Ghimbav încă din 1975, elicoptere destinate în principal transportului de trupe sau misiunilor de evacuare medicală.

Dintre acestea, 22 au fost modificate de-a lungul timpului în variante de atac (IAR 330 Puma SOCAT). Un elicopter de tipul IAR-330 Puma s-a prăbușit în această părimăvară la Constanța, după ce s-a ridicat în căutarea unui avion Mig_21 prăbușit cu puțin timp înainte.

Pe lângă acestea, în dotare mai există și opt elicoptere IAR 316B Alouette, elicoptere și mai vechi, folosite în principal pentru antrenamentul piloților.

Forțele Navale operează și ele trei elicoptere IAR 330 Puma Naval.

Pentru aceste elicoptere, în ultimii șase ani, MApN a semnat contracte de mentenanță, reparații, service și modernizare de peste 340 de milioane de euro.

MApN a transmitea în trecut, la solicitarea HotNews.ro, că la nivelul Forțelor Aeriene Române este planificată inițierea de programe de achiziție de noi elicoptere abia după anul 2030.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro