Sari direct la conținut

Armatele NATO sunt construite pe principii „moștenite din epoca războiului din Coreea”, avertizează generalul devenit incomod pentru Zelenski

HotNews.ro
Armatele NATO sunt construite pe principii „moștenite din epoca războiului din Coreea”, avertizează generalul devenit incomod pentru Zelenski
Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, în timpul unei ceremonii în Piața Mykhailivska, Kiev, Ucraina, 28 iulie 2023. Sursa foto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Armatele statelor membre NATO continuă să se bazeze pe principii de securitate și arme „moștenite din epoca Războiului din Coreea”, care nu sunt relevante în războaiele moderne, a declarat joi fostul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, în prezent ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, potrivit The Kyiv Independent.

„Nu va fi niciun război după modelul din 1953. Vorbesc despre războiul coreean. Acest model s-a încheiat în vara anului 2023 în Ucraina, când două armate profesioniste de peste un milion de oameni fiecare s-au confruntat pe câmpul de luptă”, a declarat generalul în rezervă, la Chatham House din Londra, conform unui reporter al publicației ucrainene.

Când Zalujnîi era comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, în 2023, armata ucraineană și-a lansat contraofensiva menită să avanseze spre Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru al Rusiei către peninsula anexată Crimeea.

Nereușind să își atingă obiectivele, aceasta s-a limitat la eliberarea câtorva sate din regiunile Zaporojie și Donețk, fiind încetinită semnificativ de câmpurile puternic minate ale rușilor, de fortificațiile construite de aceștia, precum și de lipsa superiorității aeriene și a echipamentelor de luptă.

De atunci, saturarea aproape completă a liniei frontului cu drone și alte sisteme fără pilot a continuat să schimbe modul în care se poartă războiul.

Ambasadorul ucrainean a subliniat, de asemenea, că războiul modern a adus noi tehnologii pe câmpul de luptă, cum ar fi dronele și inteligența artificială.

Zalujnîi a menționat că este imposibil să se producă rachete, avioane de luptă și portavioane costisitoare la „scara masivă” pe care o necesită războiul modern, ceea ce înseamnă că aceste sisteme vor deveni mai puțin eficiente.

Coreea de Sud și SUA au luptat împotriva Coreei de Nord și a Chinei într-un război sângeros în perioada 1950-1953, încheiat cu un armistițiu și o divizare între Seul și Phenian de-a lungul liniei de demarcație care există și astăzi.

În același discurs, Zalujnîi a mai declarat că este aproape imposibil să se iasă din starea de război „prelungit” cu Rusia.

Generalul Valeri Zalujnîi, devenit în Ucraina mai popular decât preşedintele Volodimir Zelenski, a fost numit în martie 2024 de acesta din urmă ambasador în Regatul Unit.

Zalujnîi, în vârstă de 50 de ani, a fost numit comandant-şef al armatei ucrainene în iulie 2021 şi a condus rezistenţa în faţa invaziei ruse. Dar după eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut relaţiile sale cu preşedintele Zelenski s-au degradat, cei doi având viziuni diferite asupra strategiei de urmat în continuare pe front în timp ce trupele ruse au revenit în ofensivă şi au început să câștige în mod constant teren, iar armata ucraineană confruntată cu o criză de trupe şi muniţii a început să facă față din ce în ce mai greu atacurilor, potrivit AFP și Reuters.

Declanşatorul divergenţelor dintre Zelenski şi Zalujnîi a fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie anul trecut şi în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare generalul a atras atenția că Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze.

De asemenea, în timp ce generalul Zalujnîi a cerut recrutarea a încă aproximativ 500.000 de soldaţi pentru înlocuirea pierderilor şi efectuarea unei rotaţii măcar parţiale a trupelor epuizate de aproape doi ani de război, preşedintele Zelenski s-a arătat reticent faţă de o asemenea măsură nepopulară, amintește Agerpres.

În cele din urmă, pe 8 februarie Zelenski l-a demis pe Zalujnîi, afirmând însă că ar dori ca generalul să rămână în echipa sa. Generalul Oleksandr Sîrskîi, până atunci comandantul forţelor terestre, a fost numit de Zelenski să preia postul lui Zalujnîi.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro