Sari direct la conținut

Armistițiul din Marea Neagră este o listă de condiții impuse de Rusia, ce prevede chiar reducerea sancțiunilor / Zelenski nu e de acord, Trump analizează

HotNews.ro
O fregată a Flotei ruse din Marea Neagră lansează o rachetă de croazieră, Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia
O fregată a Flotei ruse din Marea Neagră lansează o rachetă de croazieră, Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Negocierile în desfășurare arată că Moscova încearcă să obțină cât mai multe avantaje în fața unei Case Albe ce pare nerăbdătoare să demonstreze că Donald Trump este omul care poate opri rapid războiul din Ucraina, scriu The Guardian și Reuters.

Rusia și Ucraina au convenit marți să „elimine utilizarea forței” în Marea Neagră după discuții paralele cu negociatorii americani în Arabia Saudită, dar Kremlinul a declarat că o încetare a focului în spațiul maritim va începe numai dacă va primi o reducere a sancțiunilor privind exporturile agricole.

Donald Trump a declarat că SUA analizează condițiile impuse de Rusia după ce Kremlinul a insistat că a negociat concesii cu Casa Albă care ar marca prima revizuire majoră a sancțiunilor de la invazia la scară largă din 2022.

Moscova și Kievul au convenit, de asemenea, să pună în aplicare un armistițiu de 30 de zile privind atacurile asupra rețelelor energetice, anunțat anterior, și să extindă domeniul de aplicare al acestuia.

Președintele Ucrainei Volodimr Zelenski a salutat evoluțiile negocierilor, dar a declarat că Kievul nu sprijină slăbirea sancțiunilor impuse Rusiei și, mai mult, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la discuțiile pe care SUA par să le aibă cu Kremlinul cu privire la o împărțire a Ucrainei.

Negociatorii ucraineni din capitala Arabiei Saudite, Riad, nu au avut discuții cu privire la viitoarea împărțire a teritoriului, a adăugat Zelenski, care a afirmat însă că oficialii SUA par să fi discutat cu echipa Kremlinului despre acest lucru.

Potrivit relatărilor, Rusia a transmis SUA că dorește controlul deplin asupra a trei dintre regiunile ucrainene pe care le ocupă parțial: Donețk, Zaporojie și Herson.

Pretențiile au fost respinse în mod constant de Kiev, care a indicat doar că este pregătită să recunoască ocupația rusă de facto existentă de-a lungul actualei linii a frontului.

Comunicate diferite de la Casa Albă și Kremlin

Casa Albă a publicat marți două declarații, fiecare conținând cinci puncte principale, dintre care patru erau identice.

Ambele precizau că negociatorii „au convenit să asigure siguranța navigației, să elimine utilizarea forței” în Marea Neagră – o referire la o încetare a focului, deși cuvântul în sine nu a fost folosit.

Diferența cheie a fost că declarația rusă care a apărut ulterior a afirmat că SUA vor „ajuta la restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte” prin reducerea costurilor de asigurare și îmbunătățirea accesului la sistemele de plată și porturi.

În propriul său comunicat, Kremlinul a afirmat că va pune în aplicare armistițiul din Marea Neagră numai după ce SUA vor reduce sancțiunile asupra produselor agricole și îngrășămintelor rusești și vor permite tranzacțiile făcute de o importantă bancă de stat numită Rosselkhozbank, care deservește industria agricolă rusă și care este în acest moment sancționată, neavând acces la sistemul SWIFT de tranzacții securizate.

Aceasta ar fi prima reducere semnificativă a sancțiunilor impuse Rusiei de la începutul războiului și indică faptul că Moscova intenționează să obțină cât mai multe concesii pentru a-și opri războiul împotriva Ucrainei: concesii politice și militare din partea Ucrainei, precum și o ieșire din izolarea internațională care i-a fost impusă după invazia sa la scară largă din 2022.

Trump analizează

Trump nu a confirmat că SUA sunt de acord cu o reducere a sancțiunilor și a spus că solicitările Kremlinului sunt încă în curs de examinare.

„Le vor analiza, iar noi ne gândim la toate chiar acum”, a declarat Trump. „Există aproximativ cinci sau șase condiții. Ne uităm la toate”, a spus el.

Este neclar deocamdată, scrie The Guardian, dacă oficialii de la Casa Albă au ascuns planurile de relaxare a sancțiunilor – sau dacă negociatorii americani au fost ei înșiși surprinși de cererea Rusiei de relaxare a sancțiunilor, pentru a obține principalul rezultat dorit de Casa Albă: capacitatea de a declara chiar și o încetare parțială a focului în Ucraina.

„Acest lucru nu a fost pe ordinea de zi înainte de întâlnire”, a declarat Zelenski marți. „Rușii, din câte știm, au ridicat problema asistenței americane pentru transportul produselor lor agricole. Nu am fost de acord cu acest lucru, astfel încât să fie în (declarația) noastră comună”, a spus el.

Orice reducere a sancțiunilor impuse Rusiei va fi limitată de disponibilitatea Europei de a lua măsuri similare – dar acordul de marți reflectă totuși o reorientare serioasă a politicii americane și lasă Europa mai izolată în ceea ce privește relația cu Rusia.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că vede o „slăbire a poziției noastre și o relaxare a sancțiunilor” împotriva Rusiei, o poziție care nu este compatibilă cu o „încetare necondiționată a focului” asupra infrastructurii energetice și pe mare.

Cum și când va fi aplicat acordul? Este neclar

Ucraina a declarat că se așteaptă ca Rusia să înceteze bombardarea instalațiilor portuare din Odesa și din alte părți, ca parte a armistițiului maritim.

Cu toate acestea, o declarație separată, publicată de ministerul apărării, a precizat că Ucraina va considera „mișcarea navelor militare rusești dincolo de estul Mării Negre” drept o încălcare a acordului.

De-a lungul celor trei ani de război, Ucraina a forțat treptat flota rusă să se retragă spre est, după o serie de raiduri maritime cu drone, și a reușit să redeschidă o cale de navigație comercială în apropierea coastei de vest.

Exporturile rusești au fost, de asemenea, în creștere, dar Kremlinul s-a plâns în trecut de impactul sancțiunilor asupra produselor sale agricole și s-a retras dintr-un acord anterior privind cerealele din Marea Neagră în iulie 2023, care a fost conceput pentru a facilita exporturile de alimente chiar și în timpul războiului.

Încetarea focului ar trebui să înceapă imediat după publicarea declarațiilor de către Casa Albă, a declarat Zelenski, deși cererea Rusiei de reducere a sancțiunilor în Marea Neagră înseamnă că Moscova nu a acceptat condițiile pentru încetarea luptelor pe mare.

Inițial, Ucraina a declarat că cele două părți vor asigura respectarea armistițiului, deși atât Rusia cât și Ucraina au convenit că alte țări ar putea fi implicate în monitorizarea și protejarea acestuia.

„Arta rusească a negocierii”

Kremlinul încearcă să obțină cât mai multe avantaje în fața unei Case Albe ce pare nerăbdătoare să demonstreze că Donald Trump este omul care poate opri rapid războiul din Ucraina.

La prima vedere, acordul convenit marți de negociatorii americani în Arabia Saudită oferă Kremlinului o mulțiume de concesii și este neclar ce anume cedează Rusia pentru a-și asigura prima reducere a sancțiunilor de la începutul războiului.

Până acum, observă The Guardian, se pare că aceasta este o înțelegere pe care administrația Trump este dispusă să o facă.

„Arta rusească a negocierii constă în a-i convinge pe americani că cererile Rusiei sunt concesii, iar apoi să ceară și reducerea sancțiunilor pe deasupra”, a scris Dr. Janis Kluge, cercetător care se concentrează pe economia rusă la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, un think-tank.

„Cerința este ca Ucraina să nu mai aibă voie să atace navele de război rusești, iar Rusia să poată inspecta navele ucrainene”, a observat acesta.

Zelenski a încercat să pară optimist în timpul declarațiilor și a spus că, cel puțin acum, Kievul ar putea apela la Casa Albă dacă Rusia alege să încalce armistițiul în luna următoare. Ucraina ar putea cere, de asemenea, noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă acest lucru se întâmplă, a spus el.

Dar există îndoieli considerabile că Trump ar fi gata să aplice noi sancțiuni Rusiei. Iar Steve Witkoff, emisarul liderului de la Casa Albă, a petrecut „foarte mult timp în dialog cu Putin”, a spus Zelenski, explicând de ce mesajele Casei Albe privind războiul seamănă atât de mult cu povestea Kremlinului.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro