Sari direct la conținut

Arnold Schwarzenegger ridiculizează teoriile conspirației pe care dreapta americană le are despre Taylor Swift: „Este distractiv”

HotNews.ro
Arnold Schwarzenegger, Foto: ABC / Backgrid UK / Profimedia Images
Arnold Schwarzenegger, Foto: ABC / Backgrid UK / Profimedia Images

​Actorul Arnold Schwarzenegger, un fost guvernator republican al Californiei, a ridiculizat teoriile conspirației vehiculate de o parte a dreptei americane cu privire la Taylor Swift, afirmând într-un interviu acordat revistei Variety că nu este surprins de ele.

„Nu uitați: totul este ‘plantat’. COVID a fost ‘plantat’. Vaccinul a fost ‘plantat’. Și ea este ‘plantată’, bineînțeles”, a spus el râzând.

„Există agenți peste tot. CIA este în spate la toate. Pot vedea foarte clar acum cum totul este ‘plantat’”, a ironizat el situația, adăugând totuși că „este distractivă”.

Comentariile fostului politician republican vin în contextul în care Taylor Swift a devenit în Statele Unite subiectul celor mai nebuneşti teorii ale conspiraţiei distribuite pe reţelele de socializare. Cea mai recentă dintre ele susţine că artista americană ar fi un pion al Pentagonului, recrutată de Partidul Democrat pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024.

„V-aţi întrebat vreodată de ce Taylor Swift este prezentă peste tot? În urmă cu patru ani, Unitatea de operaţiuni psihologice din cadrul Pentagonului a evocat ideea de a o folosi ca resursă la o conferinţă NATO”, a spus prezentatorul Jesse Watters de la Fox News în una din emisiunile sale din luna ianuarie, arătând imagini de la un summit al agenţiei americane privind securitatea cibernetică şi dezinformarea din 2019.

Însă videoclipul nu arăta nicio legătură între cântăreaţă şi Pentagon sau orice altă agenţie guvernamentală. A fost vorba, de fapt, despre o prezentare făcută de o cercetătoare fără nicio afiliere la NATO, care o citează pe Taylor Swift ca un simplu exemplu de personalităţi influente pe internet.

Watters a menţionat de asemenea în aceeaşi emisiune creşterea bruscă a traficului pe platforma Vote.org după un mesaj publicat pe Instagram de cântăreaţă prin care aceasta îi invita pe cei aproximativ 270 de milioane de admiratori ai ei să se înscrie pe listele de votare, semn, în opinia sa, că „cineva” ar influenţat-o de la Casa Albă.

Taylor Swift a fost luată în colimator și de QAnon

Aflată pe culmile popularităţii şi desemnată Persoana Anului 2023 de revista Time, artista în vârstă de 34 de ani a doborât toate recordurile cu turneul ei „Eras Tour” de anul trecut, viaţa sa privată fiind, de asemenea, subiectul unei atenţii deosebite în rândul publicului, mai ales de la începutul relaţiei sale intens mediatizate cu un star al fotbal american, Travis Kelce.

Au urmat atacuri la persoană. Comentatorii de extremă dreapta au acuzat-o pe Taylor Swift că face magie neagră în timpul concertelor sale, iar Charlie Kirk, o personalitate conservatoare, s-a întrebat în podcastul său dacă artista pop „mai este încă fertilă”.

„Nu numai că Swift este, după propria recunoaştere, o vrăjitoare satanică, dar ea este, de asemenea, un instrument al Pentagonului pentru a influenţa voturile a mii de tineri alegători”, a scris recent pe reţeaua de socializare X utilizatorul unui cont care promovează teorii ale conspiraţiei din partea mişcării QAnon.

Toate acestea au venit înainte de ediția recentă a Premiilor Grammy, care i-au adus lui Swift premiul pentru cel mai bun album al anului pentru a patra oară, un record absolut.

Pentru Swapnil Rai, profesoară la Universitatea din Michigan, „discursul este excesiv de sexist, deoarece este mult mai uşor să ataşezi unei femei acest tip de teorii bizare”.

Republicanii pro-Trump sunt îngrijorați de influența cântăreței în rândul tinerilor

În decembrie, comentatoarea de extremă-dreapta Laura Loomer a descris, de asemenea, alegerile prezidenţiale americane din 2024 ca fiind o confruntare între „MAGA şi Swifties”, care îi opune pe simpatizanţii lui Donald Trump cu cei ai cântăreţei Taylor Swift.

Dacă Taylor Swift nu este un pion al Pentagonului, sprijinul ei electoral se află totuşi în centrul atenţiei în perioada premergătoare alegerilor.

„Nimeni nu are mai multă influenţă în materie de sprijin electoral decât Swift”, consideră David Jackson, profesor la Bowling Green State University.

Taylor Swift, discretă din fire în ceea ce priveşte convingerile sale politice, l-a susţinut în mod deschis pe Joe Biden împotriva lui Donald Trump în 2020, acuzându-l pe politicianul republican că „a alimentat flăcările supremaţiei albe şi ale rasismului pe tot parcursul mandatului (său)”.

În trecut, artista a militat pentru drepturile persoanelor LGBT+ şi şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia Curţii Supreme de a elimina garantarea constituţională a dreptului la avort.

Partidul Republican „este îngrijorat de capacitatea ei de a revitaliza interesul tinerilor faţă de procesul electoral”, a declarat Johanna Blakley de la Universitatea Southern California din Los Angeles.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro