Sari direct la conținut

Arpad Paszkany are in mana cheile Clujului

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Compania „Polus”, condusa de patronul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, va construi cel mai nou cartier al Clujului. Firma „Polus” a concurat pentru obtinerea acestui proiect cu companiile „Impact”, condusa de omul de afaceri Dan Popp, si cu „American House”.

Firma a fost desemnata castigatoare in unanimitate de catre comisia care a evaluat ofertele depuse. Cel mai mare atu al proiectului „Polus” este acela ca firma clujeana a oferit gratis administratiei locale 384 de locuinte. „Impact” oferise 100 de locuinte gratuite iar „American House” nici una.

Reprezentantii „American House” au afirmat neoficial ca nu au stiut ca trebuie sa ofere apartamente gratuite, insa presedintele comisiei de evaluare, viceprimarul Adrian Popa, a afirmat ca a discutat in repetate randuri cu toti ofertantii si ca le-a explicat tuturor ca trebuie sa ofere case gratis.

Reprezentantii „Impact” au sugerat, tot neoficial, ca pe viceprimarul Adrian Popa si pe patronul „Polus”, Arpad Paszkany, ii leaga o veche prietenie. Adrian Popa a admis acest lucru si a adaugat ca se stie cu Arpad Paszkany pentru ca au fost colegi de scoala iar apoi a condus una dintre firmele patronului „CFR” Cluj.

Omul de afaceri Dan Popp a spus ca oferta pe care a depus-o firma sa a fost gandita pe baza hotararii de consiliu local si a anuntului, care punctau niste criterii clare, criterii de care nu s-a mai tinut cont ulterior. „Consider ca practic, daca lucrurile se vor finaliza asa cum se pare, comisia nu tine cont de nevoile clujenilor si ingroapa un proiect important.

Aceasta solutie care se pare ca este preferata, nu mai lanseaza Clujul catre pozitia pe care si-o doreste alaturi de orasele europene” a spus Popp. El s-a aratat nemultumit si de relatia de prietenie dintre paronul „Polus” si seful comisiei de licitatie.

„Consiliul Local trebuie sa se gandeasca bine in ce masura modul in care a fost condusa comisia tehnica a fost influentat de relatiile de prietenie si chiar de afaceri dintre patronul „Polus” si viceprimar, poate sa intre in contradictie cu legea achizitiilor publice si cu statutul functionarului public” a adaugat Popp, care a adaugat ca in acest caz ar putea fi vorba de o incompatibilitate.

Cartierul Tineretului se va intinde pe o suprafata de 203 hectare, adica pe actuala pasune a cartierului Someseni. Terenul se afla in domeniul privat al Clujului din anul 1938 si nu a fost niciodata revendicat. Cartierul va avea obligatoriu o unitate scolara, un cabinet medical, o primarie de cartier si un sediu pentru o circa de politie. Toate acestea vor fi construite pe socoteala „Polus”.

De asemenea, el ar urma sa aiba spatii verzi si locuri pentru petrecerea timpului liber. Cartierul Tineretului ar putea fi legat de restul orasului inclusiv printr-o linie de tramvai, in conditiile in care chiar in zona se afla depoul de tramvaie al Regiei Autonome de Transport Urban Calatori.

Asociere cu municipalitatea

Pentru ridicarea sa vor fi incheiate doua contracte. Primul prevede ca „Polus”, in orice conditii, trebuie sa ofere administratiei locale cele 384 de locuinte gratuite. Apoi, firma „Polus” si administratia clujeana vor forma o societate comerciala independenta. In schimbul terenului, Consiliul Local va primi un pachet de 51 la suta dintre actiunile ei.

Firma „Polus” va varsa in numerar contravaloarea pachetului de 49 la suta din actiuni. Suma exacta va fi cunoscuta dupa evaluarea terenului cu pricina, insa ea va fi probabil intre cinci si sase milioane de euro. Licitatia pentru desemnarea unui evaluator independent a fost fixata pentru data de 23 iunie.

Cartierul va avea minimum 650 de case plus 250 de apartamente, carora li se adauga cele 384 de apartamente oferite gratis municipalitatii. Societatea la care Consiliul Local si „Polus” vor fi actionari se va desfiinta dupa cinci ani. In acest interval, ea trebuie sa vanda toate locuintele.

Reprezentantii companiei „Polus” au depus un plan de afaceri, care arata ca profitul municipalitatii va fi de circa sase milioane de euro. Administratia locala va avea, la dizolvarea firmei, doua variante. Una dintre ele ar fi sa incaseze banii iar alta sa cumpere, la pret de constructor, o serie de apartamente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro