ASF își taie temporar din veniturile încasate din RCA, după falimentul Euroins: Ce contribuții nu va ma încasa de la brokeri
După asigurători, nici brokerii nu vor mai plăti temporar, pentru 6 luni, contribuția pe care o datorau ASF din comisioanele pe care le încasau din vânzarea polițelor RCA, potrivit unui proiect al autorității. Asigurătorii RCA au fost deja scutiți în perioada 1 mai – 31 octombrie de plata către ASF a contribuției din primele RCA, contribuție care se regăsește în prețurile finale RCA plătite de șoferi.
Consiliul ASF a decis miercuri să promoveze un proiect de regulament privind neaplicarea temporară a cotei asupra veniturilor din activitatea de distribuție aferentă asigurărilor de răspundere civilă auto, proiect ce va fi scos în dezbatere publică timp de 10 zile.
Potrivit surselor HotNews.ro, ASF vrea să suspende temporar încasarea contribuției de 0,1% din veniturile comisioanelor aplicate de brokeri și asigurători la distribuția/vânzarea polițelor RCA. Măsura se va aplica temporrar pentru 6 luni, în perioada 1 mai-31 octombrie.
Reglementarea îi vizează în special pe brokeri, deoarece peste 90% din vânzările de asigurări RCA sunt realizate de aceștia, restul reprezentând vânzări directe făcute de asigurători fizic sau online.
Nici asigurătorii nu mai plătesc temporar taxa pe care o datorează ASF pentru supravegherea pieței RCA
Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis anterior să suspende plata contribuției pe care asigurătorii RCA o datorează către instituție pentru activitatea de supraveghere a pieței RCA.
Mai exact, asigurătorii au fost scutiți temporar de la plata contribuției de 1% din volumul primelor brute încasate din activitatea de asigurări RCA, pentru contractele de asigurare RCA încheiate începând cu data de 1 mai 2023 și până la 31 octombrie 2023.
Măsurile ASF vin după 2 falimente majore în 2 ani: Guvernul a plafonat prețurile dar vrea schimbarea legii
Măsurile ASF vin după ce a asistat la două falimente majore în 2 ani și s-a scuzat în Parlament că City Insurance sau Euroins i-au ascuns dosare de daună ori nu i-au furnizat la timp date financiare pentru a le calcula solvabilitatea și riscurile cedate în reasigurare.
Amintim că, pentru a stabiliza piața RCA după falimentul demarat la Euroins, Guvernul a aprobat în data de 5 aprilie plafonarea pentru 6 luni a prețurilor RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023.
Premierul Nicolae Ciucă a pus însă o condiție: în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la legea RCA pentru a fi evitate pe viitor alte crize și falimente.
Vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, a declarat în ședința de Guvern că probabil la finele lunii aprilie, începutul lunii mai va fi prezentată noua formă a legii RCA.