Sari direct la conținut

ASF susține că a început să scadă concentrarea în piața RCA, după falimentul City: Ce nu spune arbitrul asigurărilor

HotNews.ro
Accident auto, Foto: AGERPRES
Accident auto, Foto: AGERPRES

​Concentrarea excesivă înregistrată pe piața RCA, în ultimii ani, începe să se reducă treptat, după falimentul companiei City Insurance, cel puțin șase din cele opt societăți autorizate să vândă RCA acumulând cote de piață semnificativ peste cele din ultimii ani, susține ASF. Ce nu spune autoritatea este că acest trend este unul firesc în condițiile în care prețurile RCA au crescut mult după ieșirea City, inclusiv la principalul rival Euroins.

Ce spune ASF despre creșterea vânzărilor RCA la asigurătorii rămași în piață după falimentul City Insurance

  • „Compania cu cele mai mari vânzări rămâne Euroins România Asigurare Reasigurare, a cărei cotă de piață a crescut doar marginal, de la 35,4% pe ansamblul anului 2021, la 37,6% în luna ianuarie 2022. În același timp, cotele de piață ale altor firme au crescut, marcând un proces de diversificare până la un nivel care nu a mai fost atins în ultimii ani, concentrarea accentuată fiind, de altfel, una dintre marile probleme ale pieței RCA.
  • Allianz-Țiriac Asigurări S.A. a avut o cotă de piață de aproape 18,7% în ianuarie, iar Groupama Asigurări S.A. a ajuns la 14,5%, arată datele A.S.F. Cu o singură excepție notabilă și ceilalți jucători din piața RCA au avut, în ianuarie, cote semnificativ peste cele obișnuite din ultimii ani. Grawe România Asigurare S.A. s-a apropiat de 11% din vânzările de RCA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A. a atins 9,7%, iar Omniasig Vienna Insurance Group S.A. 7,4%, în timp ce Generali România Asigurare Reasigurare S.A. a marcat o cotă de doar 1,27%.
  • Este de menționat faptul că asigurătorul francez Axeria Iard, intrat pe piața din România cu o sucursală directă, în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE), reglementat de normele Uniunii Europene, apare cu portofolii importante, deși a debutat în ultima lună a anului 2021. Potrivit datelor raportate de intermediari, compania a avut vânzări notabile în prima parte a acestui an.”, se arată în comunicatul ASF.

Autoritatea mai remarcă și schimbările apărute în structura vânzărilor pe perioade de valabilitate.

„Peste 82% din polițele RCA, vândute în ianuarie, se întind pe 12 luni. În general, dominante în portofolii erau polițele pe 6 luni, care în prima lună a acestui au avut o cotă de doar 5,6%. Polițele pe o lună au reprezentat 11,3% din totalul vânzărilor.”, spune ASF.

Care era situația în piața RCA în primul trimestru din 2021

Într-adevăr, la finalul primului trimestru al anului 2021, gradul de concentrare din piața RCA se menținea ridicat, primii 2 asigurători la acel moment – City Insurance și Euroins – cumulând aproximativ 77% din contractele de asigurări RCA din România.

Euroins avea atunci 31,17% din piața RCA, în timp ce Allianz-Țiriac avea 6,14%, Omniasig VIG avea 6,21%, Asirom VIG – 3,88%, Groupama – 2,28%, Grawe 2,79%, Generali 1,35%, iar Uniqa – 0,58%.

Ce nu spune ASF: De ce este prea repede pentru a vorbi despre reducerea concentrației în piața RCA

Ce nu spune autoritatea de supraveghere a pieței asigurărilor este că acest trend este unul firesc în condițiile ieșirii din piață a jucătorului care avea cele mai mici prețuri, la tarife nesustenabile după cum s-a demonstrat ulterior.

Același nivel al prețurilor a fost și la Euroins, care după problemele apărute la City și-a crescut semnificativ prețurile RCA și a venit cu majorări de capital de peste 500 milioane de lei pentru a se redresa financiar.

Mai mult, prețurile la 6 luni la toți asigurătorii au fost majorate la niveluri apropiate de cele la 12 luni, ba chiar unii asigurători au majorat prețurile la 6 luni peste prețurile RCA la 12 luni.

Pe scurt, prețurile RCA au devenit foarte apropiate între asigurătorii din piață, astfel că românii, obișnuiți să-și facă RCA la prețul cel mai mic nu prea au mai avut de ales.

Unii au gândit spre exemplu că decât să-și facă RCA standard pe 12 luni la Euroins la 1200 de lei, pot să-și facă RCA, care să ofere și decontare directă la Grawe la 1400 de lei, un asigurător mai puțin reclamat la ASF pentru întârzieri la plata daunelor RCA.

Alte date ASF: Veniturile RCA au ajuns la 810,5 milioane lei în 2021

Potrivit ASF, primele brute subscrise pe piața RCA au ajuns, la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022, la peste 810,5 milioane de lei.

Anul trecut a adus un record în ceea ce privește numărul de contracte RCA. În 2021, erau în vigoare aproximativ 6,7 milioane de polițe, cifră care include și cele peste 1,44 milioane de polițe emise de City Insurance S.A., valide la finele anului precedent. Prin comparație, la finalul anului 2020 erau în vigoare 6,5 milioane de polițe RCA, în 2019 puțin peste 6 milioane, iar la sfârșitul anului 2018, doar 5,5 milioane de polițe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro