Sari direct la conținut

Asociația misterioasă care pretinde că îi reprezintă pe „proprietarii legitimi” ai „Mona Lisa” a pierdut procesul din Franța

HotNews.ro
Mona Lisa, Foto: Darius Strazdas | Dreamstime.com
Mona Lisa, Foto: Darius Strazdas | Dreamstime.com

„Mona Lisa”, cel mai cunoscut tablou din lume, va putea să rămână la Muzeul Luvru din Paris, a decis justiția franceză, respingând o acțiune depusă de o organizație misterioasă care a pretins că îi reprezintă pe moștenitorii lui Leonardo da Vinci, relatează AFP și Agerpres.

Demersul întreprins de International Restitutions, o misterioasă asociaţie al cărei sediu şi ai cărei administratori sunt necunoscuţi, este „în mod vădit inadmisibil”, a considerat Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa, care, în consecinţă, i-a aplicat o amendă de 3.000 de euro pentru procedură „abuzivă”.

Asociaţia susţine că acţionează pentru a obţine restituirea bunurilor care fac parte din domeniul public către „proprietarii lor legitimi”. Însă, în opinia Consiliului de Stat, doar aceştia din urmă ar fi îndreptăţiţi, „dacă este cazul”, să acţioneze pe cineva în justiţie.

Instanța franceză a respins și alte cereri depuse de International Restitutions

Judecătorii administrativi au considerat, de asemenea, că nu este de competenţa lor să examineze „deciziile” – un termen pe care l-au încadrat între ghilimele – luate în timpul monarhiei franceze.

Asociaţia International Restitutions susţinea că acţionează „în numele descendenţilor moştenitorilor pictorului” şi spera că, dacă va câştiga, tabloul „Mona Lisa” va fi „radiat” din inventarul Muzeului Luvru din Paris. Solicitări similare din partea asociaţiei, pentru opere de artă mai puţin emblematice decât „Mona Lisa”, nu au avut niciodată succes.

La sfârşitul anului 2022, aceeaşi asociaţie a cerut Consiliului de Stat să anuleze „includerea în inventarul muzeului de la Castelul Fontainebleau a tuturor obiectelor rezultate din jefuirea Palatului de Vară din Beijing” de către trupele franceze în 1860.

Însă Consiliul de Stat a respins cauza, considerând că asociaţia nu avea „calitatea de a acţiona în justiţie”.

Cum a ajuns Mona Lisa în Franța

Tabloul „Mona Lisa”, cunoscut şi sub numele de „Gioconda”, se află în Franţa din 1516, anul în care Leonardo Da Vinci, care nu mai era în graţiile familiei Medici, a venit în această ţară pentru a se plasa sub protecţia regelui Francois I.

El luase în bagajele sale unele dintre tablourile pe care le pictase, inclusiv portretul „Mona Lisa” (realizat între 1503 şi 1506).

A oferit acele opere de artă suveranului francez, care i-a acordat în schimb o pensie consistentă.

Operele de artă, intrate în colecţiile regale, nu au mai părăsit niciodată Franţa. „Mona Lisa” se află la Muzeul Luvru din 1797 şi, în urma deciziei de marţi, va putea rămâne acolo pentru totdeauna.

„Mona Lisa” a fost ținta unei amenințări bizare cu bombă în luna martie din partea unei organizații care se autointitulează „Părinții Fondatori ai Confederației”, după ce la începutul anului activiști de mediu au aruncat cu supă pe tablou.

Reprezentanții muzeului au depus plângeri după aceste acțiuni.

FOTO articol: Darius Strazdas | Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro