Sari direct la conținut

Asteptarile analistilor financiari au fost implinite: BNR a redus dobanda-cheie la 2,75%

HotNews.ro
CA_BNR, Foto: BNR
CA_BNR, Foto: BNR

Noul Consiliu de Administratie al BNR a decis in sedinta de marti reducerea nivelului dobanzii cheie la 2,75% pe an de la 3,0 % incepand cu data de 5 noiembrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 14% de la 16% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei se mentine la nivelul de 10 la suta. Guvernatorul va sustine un briefing de presa la ora 15, ocazie cu care va detalia masurile adoptate marti. Masurile erau anticipate de analisti, ele ne-constituind o surpriza majora.

In acelasi timp, in scopul reducerii volatilitatii ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara si al consolidarii transmisiei semnalului de politica monetara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale. Astfel, incepand cu data de 5 noiembrie 2014, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25 la suta pe an de la 5,75 la suta, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25 la suta pe an.

CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 noiembrie 2014.

Argumentele economice dau dreptate celor care sustineau relaxarea monetara. Economia interna evolueaza la un ritm sub potential (aspect confirmat si de dinamica comertului cu amanuntul, in scadere trimestriala cu 0.3% in T3, conform datelor comunicate ieri de INS), iar presiunile si anticipatiile inflationiste sunt reduse. Climatul macro-financiar extern benign si excesul de lichiditate la RON continua sa fie factorii care influenteaza piata financiara. In sfera pietei monetare ratele de dobanda au scazut luni: overnight la 0.26%/0.76%, ROBOR pe scadentele 3-12 luni la minime istorice. Totodata, ratele de dobanda au coborat catre noi minime istorice si pe piata titlurilor de stat, fapt care a permis Guvernului sa atraga o suma mai mare la licitatia organizata (volum de 593.6, prin obligatiuni scadente in februarie 2025, la un cost mediu de 3.83%). Pe piata valutara se noteaza o stabilitate a cursului EUR/RON, in timp ce pe bursa s-au consemnat evolutii mixte (BET in scadere cu 0.2%, BET-FI in urcare cu 0.1%) pe un rulaj redus (sub 4.5 milioane EUR).

„Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de marti, 4 noiembrie 2014” se arata intr-un comunicat transmis luni de analistii financiari.

CA al BNR a taiat la finele lunii septembrie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, de la 3,25% la 3% pe an, si a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta la 16%.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA ca viitorul Consiliu de Administratie, care intre timp si-a preluat mandatul, va analiza cu foarte mare atentie orice reducere ulterioara a dobanzii, avand in vedere treiectoria incerta a inflatiei pe termen lung, dar ca va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara.

„Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de marti, 4 noiembrie 2014. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute constante”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

CA al BNR a taiat la finele lunii septembrie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, de la 3,25% la 3% pe an, si a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta la 16%.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA ca viitorul Consiliu de Administratie, care intre timp si-a preluat mandatul, va analiza cu foarte mare atentie orice reducere ulterioara a dobanzii, avand in vedere treiectoria incerta a inflatiei pe termen lung, dar ca va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro