Sari direct la conținut

Atac al fotbaliștilor Franței la adresa extremei-drepte, înaintea alegerilor. Mbappé: „Nu ne putem lăsa țara în mâinile acestor oameni”

HotNews.ro
Atac al fotbaliștilor Franței la adresa extremei-drepte, înaintea alegerilor. Mbappé: „Nu ne putem lăsa țara în mâinile acestor oameni”
Kylian Mbappe. FOTO: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Căpitanul echipei franceze de fotbal Kylian Mbappé a declarat joi că este nevoie „urgentă” ca oamenii să voteze la alegerile din Franța de duminică, calificând rezultatele din primul tur drept „catastrofale”, scrie Politico.

„Mai mult ca niciodată, este timpul să votăm. Este cu adevărat urgent”, a spus Kylian Mbappé în timpul unei conferințe de presă înainte de sfertul de finală al Euro 2024 de vineri al Franței împotriva Portugaliei.

„Nu ne putem lăsa țara în mâinile acestor oameni”, a adăugat el, cu referire la partidul de extremă-dreapta condus de Marine Le Pen și Jordan Bardella. „Sperăm că toată lumea se va mobiliza și va vota pentru tabăra bună”, a adăugat el.

Înainte de primul tur, Mbappé a descris alegerile legislative drept un „moment crucial”, făcând apel la oameni să „voteze împotriva extremiștilor care vor să divizeze țara”.

Declarația sa a fost criticată de Bardella, liderul Adunării Naționale (RN).

„Am mult respect pentru fotbaliștii noștri, fie că este vorba de Marcus Thuram sau Kylian Mbappe, care sunt idoli ai fotbalului și idoli pentru tineret … Dar trebuie să-i respectăm pe francezi, trebuie să respectăm votul tuturor”, a declarat Bardella, la postul de televiziune CNews.

„Când ai norocul de a avea un salariu foarte, foarte mare, când ești multimilionar (…) atunci sunt puțin jenat să-i văd pe acești sportivi (…) că dau lecții unor oameni care nu se mai pot descurca, care nu se mai simt în siguranță, care nu mai au șansa de a trăi în cartierele pline de agenți de securitate”, a mai spus el.

Duminica trecută, RN a terminat în frunte în primul tur al alegerilor, cu peste 31% din voturi. Ei speră acum să obțină o majoritate în parlament și să formeze un guvern – deși sondajele spun că acest lucru va fi greu de obținut.

„Un partid fondat pe ura față de alții”

Și alți jucători din echipa națională a Franței s-au opus în mod vocal extremei drepte. Fundașul echipei FC Barcelona, Jules Koundé, a numit RN „un partid fondat pe ura față de alții, pe dezinformare și ale cărui cuvinte sunt menite să ne discrimineze și să ne dezbine”.

Ibrahima Konaté, fundaș central la Liverpool și în Franța, s-a declarat „îngrijorat” de situația politică din țara sa natală, adăugând că regretă discriminarea împotriva musulmanilor și imigranților.

„Părinții mei au lucrat ca femei de serviciu, gunoieri, cu ore de lucru imposibile, și când văd că nu evidențiem acest tip de oameni care și-au dat sănătatea pentru Franța, mă întristează”, a spus Konaté.

În timp ce Federația Franceză de Fotbal a declarat că va rămâne neutră și a cerut ca politicienii să nu folosească imaginea echipei franceze pentru propriile scopuri, președintele acesteia, Philippe Diallo, a declarat pentru Ouest-France că a fost „atins” de cuvintele lui Konaté.

„Contextul general este tulburător, desigur. În mod normal, nu am vorbi decât despre Euro și despre performanța echipei Franței”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro