Sari direct la conținut

Atac asupra unei sinagogi din sudul Franței: Suspectul, un algerian, arestat după un schimb de focuri

HotNews.ro
Sinagoga din Rouen, Franta, Foto: LOU BENOIST / AFP / Profimedia
Sinagoga, Franta, Foto: LOU BENOIST / AFP / Profimedia

Suspectul în cazul atacului de sâmbătă dimineață asupra unei sinagogi din sudul Franței, arestat seara la Nîmes (Gard), este un algerian în vârstă de 33 de ani care locuiește legal în Franța, au declarat duminică pentru AFP surse apropiate cazului.

În total, patru persoane se află în prezent în custodia poliției în acest caz, a adăugat aceeași sursă.

Bărbatul a fost arestat de forțele de elită ale poliției Raid în orașul Nîmes din sud, după un schimb de focuri în care a fost rănit, dar viața nu îi este în pericol, a adăugat o sursă apropiată cazului.

Suspectul, care a acționat cu fața descoperită și ale cărui acțiuni au fost surprinse de camerele de supraveghere, a atacat sinagoga din La Grande-Motte, o stațiune balneară din apropierea orașului Montpellier din sudul Franței, sâmbătă dimineață, la puțin timp după ora 08:00, declanșând mai multe incendii, dar fără a provoca victime.

Doar un polițist municipal care intervenea la incendii a fost ușor rănit de explozia unei butelii de gaz aflate într-o mașină incendiată.

Atacatorul purta un steag palestinian la centură şi o armă, potrivit unei imagini de pe camerele de supraveghere autentificate de AFP. El purta un keffiyeh roșu pe cap și ținea în fiecare mână o sticlă de apă din plastic plină cu un lichid gălbui.

Doar cinci persoane, inclusiv rabinul, erau prezente în sinagoga Beth Yaacov în momentul incidentului. Cu toate acestea, slujba de dimineață de Shabbat (ziua săptămânală de odihnă în religia evreiască) a fost programată pentru ora 09:00, la puțin peste 30 de minute după atac.

Stațiunea balneară La Grande-Motte are o populație de 8 500 de locuitori în timpul iernii și de aproape zece ori mai mare în timpul verii.

Guvernul a denunțat în mod regulat recrudescența actelor antisemite în Franța, unde se află cea mai mare comunitate evreiască din Europa, de la începutul războiului din Gaza, în octombrie 2023.

Atentatul a provocat numeroase reacții într-o țară aflată în plină frământare politică. În ultimele șase săptămâni, un guvern demisionar a gestionat afacerile curente, iar Macron a fost presat din toate părțile să numească un nou prim-ministru.

INTERVIURILE HotNews.ro