Atacul asupra lui Salman Rushdie: Scriitorul este conectat la un ventilator / Agentul său spune că probabil își va pierde un ochi și a fost înjunghiat în ficat
Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care a petrecut ani de zile în clandestinitate după ce Iranul i-a îndemnat pe musulmani să-l ucidă din cauza scrierilor sale, a fost înjunghiat în gât și în torace pe scena unei conferințe în statul New York vineri și a fost transportat pe calea aerului la un spital, transmite Reuters.
După ore de operație, Rushdie era conectat la un ventilator și nu putea vorbi vineri seara, după atacul condamnat de scriitori și politicieni din întreaga lume ca fiind un asalt la adresa libertății de exprimare.
Atacatorul, pus oficial sub acuzare pentru tentativă de omor
22:00 Hadi Matar, suspectul în cazul atacului asupra lui Salman Rushdie, a fost pus oficial sub acuzare pentru tentativă de omor și rămâne în detenție fără posibilitatea eliberării pe cauţiune.
17:30 Într-un interviu acordat doar cu câteva săptămâni înainte de a fi înjunghiat şi grav rănit de un atacator în statul american New York, scriitorul Salman Rushdie a declarat că în prezent duce o viaţă „relativ normală”, după ce a fost nevoit să se ascundă ani întregi din cauza ameninţărilor cu moartea.
15:56Un reprezentant al grupării armate libaneze Hezbollah, susținută de Iran, a declarat sâmbătă că gruparea nu are informații suplimentare despre atacul asupra lui Salman Rushdie. „Nu știm nimic despre acest subiect, așa că nu vom comenta”, a declarat oficialul pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.
13:31Ce trebuie să știm despre „Versetele satanice” ale lui Salman Rushdie / Ce a stârnit furia musulmanilor radicali
11:20Presa iraniană jubilează: „Să sărutăm mâna celui care a sfâșiat gâtul dușmanului lui Dumnezeu”
Agent: Va pierde probabil un ochi, a fost înjunghiat și în ficat
„Veștile nu sunt bune”, a spus Andrew Wylie, agentul său de carte, într-un e-mail.
„Salman își va pierde probabil un ochi; nervii din brațul său au fost secționați; iar ficatul său a fost înjunghiat și afectat”.
Rushdie, în vârstă de 75 de ani, era prezentat pentru a ține o conferință în fața unui public de sute de persoane despre libertatea artistică la Chautauqua Institution din vestul statului New York, când un bărbat s-a repezit pe scenă și l-a atacat pe romancierul care trăiește cu o fatwa pe capul său de la sfârșitul anilor 1980.
Participanții stupefiați au ajutat la îndepărtarea bărbatului de Rushdie, care era căzut la podea.
Atacatorul a fost arestat pe loc
Un polițist al poliției statului New York care asigura securitatea la eveniment l-a arestat pe atacator. Poliția l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care a cumpărat un bilet de intrare la eveniment.
Un medic din public a ajutat la îngrijirea lui Rushdie până la sosirea serviciilor de urgență, a declarat poliția. Henry Reese, moderatorul evenimentului, a suferit o rană minoră la cap.
Poliția a declarat că lucrează împreună cu anchetatorii federali pentru a stabili motivul. Aceasta nu a descris arma folosită.
Salman s-a ascuns timp de aproape un deceniu de furia musulmanilor
Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, în prezent Mumbai, înainte de a se muta în Marea Britanie, s-a confruntat de mult timp cu amenințări cu moartea din cauza celui de-al patrulea roman al său, „Versetele Satanice”.
Unii musulmani au spus că această carte conținea pasaje blasfemiatoare. A fost interzisă în multe țări cu populație musulmană numeroasă la publicarea sa în 1988.
Câteva luni mai târziu, ayatollahul Ruhollah Khomeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a pronunțat o fatwa, sau un edict religios, prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe romancier și pe oricine era implicat în publicarea cărții pentru blasfemie.
Rushdie, care și-a descris romanul „destul de blând”, s-a ascuns timp de aproape un deceniu. Hitoshi Igarashi, traducătorul japonez al romanului, a fost asasinat în 1991.
Ayatollahul Khamenei a spus că fatwa este „irevocabilă”
Guvernul iranian a declarat în 1998 că nu va mai susține fatwa, iar Rushdie a trăit relativ în mod deschis în ultimii ani.
Organizații iraniene, unele afiliate guvernului, au strâns o recompensă de milioane de dolari pentru uciderea lui Rushdie.
Iar succesorul lui Khomeini în funcția de lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat recent, încă din 2019, că fatwa este „irevocabilă”.
Agenția de știri semioficială iraniană Fars News Agency și alte instituții de presă au donat bani în 2016 pentru a crește recompensa cu 600.000 de dolari.
În raportul său privind atacul de vineri, Fars l-a numit pe Rushdie un apostat care „l-a insultat pe profet”.
Scriitorul s-a autodeclarat „ateu înrăit”
Rushdie a publicat în 2012 o carte de memorii despre viața sa clandestină și secretă sub fatwa, numită „Joseph Anton”, pseudonimul pe care l-a folosit în timp ce se afla sub protecția poliției britanice.
Cel de-al doilea roman al său, „Midnight’s Children”, a câștigat premiul Booker. Noul său roman, „Victory City”, urmează să fie publicat în februarie.
Rushdie s-a aflat la instituția din vestul New York-ului pentru o discuție despre faptul că Statele Unite oferă azil artiștilor în exil și este „ca un cămin pentru libertatea de exprimare creativă”, potrivit site-ului instituției.
Nu au existat controale de securitate evidente la Chautauqua Institution, fondată în secolul al XIX-lea în micul oraș lacustru cu același nume; personalul a verificat pur și simplu permisele de intrare ale oamenilor, au declarat participanții.
Rushdie a devenit cetățean american în 2016 și locuiește în New York.
Autointitulat musulman decăzut și „ateu înrăit”, el a fost un critic acerb al religiei în toate domeniile și a vorbit deschis despre opresiunea din India sa natală, inclusiv sub guvernul hindus-naționalist al premierului Narendra Modi.