Sari direct la conținut

Atacuri cu drone și rachete asupra trupelor americane din Irak și Siria, primele după o pauză de trei luni

HotNews.ro
Militari americani, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Militari americani, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Forțele americane din Irak și Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete și drone explozive în mai puțin de 24 de ore, au declarat luni pentru Reuters surse de securitate irakiene și oficiali americani, primele atacuri raportate după o pauză de aproape trei luni.

Cel puțin o dronă a vizat baza aeriană Ain al-Asad, care găzduiește trupe americane în provincia vestică irakiană Anbar, a declarat un oficial american.

Atacul a fost urmat de cinci rachete lansate duminică din nordul Irakului către forțele americane de la o bază din Rumalyn, în îndepărtatul nord-est al Siriei, potrivit oficialilor americani și irakieni.

Nu s-au raportat victime sau pagube semnificative în urma atacurilor cu drone.

Sâmbătă, o explozie masivă la o bază militară din Irak a ucis un membru al unei forțe de securitate irakiene care include grupări susținute de Iran.

Comandantul forței a spus că explozia a fost cauzată de un atac, în timp ce armata a spus că investighează și că nu existau avioane de război pe cer în acel moment. Armata americană a negat implicarea.

Loviturile aproape zilnice cu rachete și drone asupra forțelor americane au început la mijlocul lunii octombrie și au fost revendicate de mai multe grupări armate șiite susținute de Iran, cunoscute sub numele de Rezistența Islamică din Irak. Ele au catalogat atacurile drept un răspuns la sprijinul SUA pentru războiul Israelului din Gaza.

Atacurile s-au oprit la sfârșitul lunii ianuarie, sub presiunea autorităților irakiene și a Iranului, în urma unor atacuri aeriene de la o bază militară de lângă granița Iordaniei cu Irakul în care au murit trei soldați americani.

Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani s-a întors în weekend dintr-o vizită de o săptămână în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden în efortul de a întoarce o nouă pagină în relațiile dintre SUA și Irak, în ciuda tensiunilor regionale crescânde.

SUA au invadat Irakul în 2003 și l-au răsturnat pe liderul puternic Saddam Hussein, retrăgându-se în 2011, înainte de a reveni în 2014 în fruntea unei coaliții militare internaționale, la cererea guvernului de la Bagdad de a ajuta la lupta împotriva insurgenților Statului Islamic.

SUA au aproximativ 2.500 de militari în Irak și 900 în estul Siriei într-o misiune de consiliere și asistență.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro