Sari direct la conținut

Atacuri israeliene în estul Libanului. Au fost vizate poziții ale Hezbollah

HotNews.ro
Atacuri israeliene în estul Libanului. Au fost vizate poziții ale Hezbollah
Militanți Hezbollah într-o bază subterană din Liban Foto: Iranian Hezbollah military / Zuma Press / Profimedia

Israelul a vizat luni depozite de arme ale Hezbollah în estul Libanului, departe de frontiera sudică a scenei de confruntări aproape zilnice între gruparea pro-iraniană şi armata israeliană, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de mişcarea islamistă libaneză, informează AFP, transmite News.ro.

Lovituri israeliene în regiunea Bekaa au vizat depozite de arme ale Hezbollah, a declarat această sursă.

Agenţia Naţională de Informaţii (ANI, oficială) a raportat la rândul său că trei situri din estul Libanului au fost vizate de „raiduri israeliene inamice”.

De la începutul războiului din Fâşia Gaza, lansat de Israel pe 7 octombrie ca represalii la atacul Hamas asupra teritoriului israelian, schimburile de focuri transfrontaliere între Hezbollah şi Israel au fost aproape zilnice, mişcarea pro-iraniană susţinând că atacă Israelul în sprijinul aliatului său Hamas.

Însă îngrijorările legate de o conflagraţie regională au crescut după un atac israelian în care a fost ucis un lider militar Hezbollah în bastionul său din suburbiile de sud ale Beirutului, la sfârşitul lunii iulie, cu câteva ore înainte de asasinarea liderului Hamas la Teheran, care a acuzat Israelul pentru această crimă. Iranul şi Hezbollah au promis că vor riposta.

Pozițiile Hezbollah din Liban, din ce în ce mai solide

Hezbollah din Liban și-a rafinat tacticile de luptă în zece luni de confruntări transfrontaliere cu Israelul și, vineri, și-a dezvăluit unele dintre capacitățile militare într-o înregistrare video care arată tunelurile sale care adăpostesc lansatoare de rachete, potrivit AFP.

De la războiul din 2006 cu Israelul, puternica mișcare pro-iraniană și-a consolidat considerabil capacitățile militare.

La 8 octombrie, la o zi după începerea războiului din Fâșia Gaza, ea a deschis un front în sudul Libanului împotriva Israelului, în sprijinul Hamas în teritoriul palestinian.

Vineri, a difuzat o înregistrare video în care membrii săi se deplasează prin tuneluri mari, luminate, săpate în stâncă, în care camioanele par să transporte rachete uriașe. AFP nu a fost în măsură să verifice autenticitatea acestor imagini.

„Aceasta este cea mai explicită înregistrare video difuzată vreodată de Hezbollah, care arată dimensiunea tunelurilor sale (…), care sunt suficient de mari pentru a găzdui camioane și lansatoare de rachete”, a declarat pentru AFP expertul militar Riad Kahwaji.

Acesta arată „pentru prima dată ceea ce par a fi (…) rachete balistice”, a adăugat Kahwaji, care consideră că Hezbollah a difuzat probabil acest videoclip pentru a „descuraja” Israelul să lanseze o ofensivă majoră împotriva sa.

Temerile legate de un război regional sunt numeroase după ce Hezbollah a jurat să răzbune asasinarea șefului său militar Fouad Chokr, ucis într-un atac israelian lângă Beirut la sfârșitul lunii iulie.

INTERVIURILE HotNews.ro