Sari direct la conținut

Atentie la afectiunile digestive. Diagnosticarea la timp a cancerului de colon este esentiala. Interviu cu medicul gastroenterolog Eugen Craciun

MedLive.ro
Dr. Eugen Craciun, Foto: MedLife
Dr. Eugen Craciun, Foto: MedLife

V. VIDEO Recomandarile medicale ale medicului primar Gastroenterologie Eugen Craciun pe site-ul medlife.ro

Pe scurt

  • Prin incidenta si mortalitate, cancerul de clon reprezinta o problema de sanatate publica. Preventia si controlul sunt esentiale.
  • Cancerul de colon afecteaza unu din 20 de locuitori in tarile dezvoltate. Este a doua cauza de deces dintre cazurile de cancer.
  • Exista o predispozitie genetica.

„Aceasta poate fi de natura ereditara sau poate fi dobandita; in cursul vietii individului, o celula sau mai multe celule sufera o mutatie genetica. Atunci cand exista acest substrat mutagen, mai departe intervin diversi factori care tin de individ sauu de mediu.” – explica medicul Eugen Craciun, medic primar gastroenterolog, de la clinica MedLife.

  • Aparitia unei mutatii nu poate fi controlata. Pot fi insa controlati factorii de predispozitie.

„Cand vorbim de predispozitie individual, vorbim de varsta: riscul creste dupa 40 de ani. Obezitatea si sedentarismul sunt factori de risc pentru cancerul colorectal. Bolile inflamatorii ale colonului (boli idiopatice- nu li se cunoaste cauza).” – adauga medicul Eugen Craciun.

Factorii de mediu conteaza – populatia urbana este mai afectata de aceste boli decat populatia rurala.

„Cea mai efiecienta metoda de diagnostic este colonoscopia – presupune examinarea intestinului gros pe dinauntru, cu ajutorul endoscopului – importanta examinarii consta in faptul ca, in afara diagnosticarii leziunilor colonului, poate sa faca si tratarea acestor leziuni.” – explica medicul Eugen Craciun, medic primar Gastroenterologie MedLife.

O alimentatie sanatoasa

„O dieta sanatoasa este cea care echilibreaza consumul de fibre vegetale si de proteine de origine animala. Ideal ar fi sa mancam in egala masura alimente de origine vegetala, legume, fructe, cereale, sa mancam paine integrala.” – mai spune medicul Eugen Craciun.

In Romania: Creste numarul cazurilor si scade varsta de aparitie. De cele mai multe ori, oamenii ajung prea tarziu la medic, atunci cand sansele de vindecare sunt prea putine.

„Recomandare: oamenii sa incerce sa isi pastreze o greutate normala, sa manance multe legume si fructe, sa faca sport si sa isi face, cel tarziu la 50 de ani, o examinare colonoscopica. Dar sa vina si mai repede la medic in situatia in care au in familie o persoana, o ruda, care a avut aceasta boala.” – adauga medicul Eugen Craciun.

Gastroenterologie – Util – Sfaturi medicale video pe site-ul clinicii MedLife

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro