Sari direct la conținut

Atenționare de incendii a MAE pentru turiștii români din Grecia și Turcia. Lângă Atena a fost stins un incendiu, dar a izbucnit un altul

HotNews.ro
Atenționare de incendii a MAE pentru turiștii români din Grecia și Turcia. Lângă Atena a fost stins un incendiu, dar a izbucnit un altul
Pompieri greci Foto: Nikolas Georgiou / Zuma Press / Profimedia

Pompierii greci au stins incendiul de la nord cu Atena, de pe muntele Parnitha, dar la scurtă vreme a izbucnit un altul, la sud de capitala elenă. Ministerul Afacerilor Externe de la București precizează că avertizarea de incendii pentru Grecia rămâne în vigoare și a emis una similară și pentru Turcia.

Pompierii s-au mutat de la nord la sud de Atena

Zeci de pompieri, ajutaţi de 17 aeronave pentru stingerea flăcărilor, s-au luptat să aducă sub control noul incendiu, izbucnit într-o zonă slab populată din apropierea oraşului Keratea, la aproximativ 35 de kilometri sud de Atena, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Imagini cu cel puţin o casă în flăcări au fost difuzate de media din Grecia, în timp ce fumul de la pinii şi măslinii cuprinşi de flăcări se înălţa spre cer.

Pe fondul vântului puternic şi a temperaturilor ridicate din cea mai mare parte a ţării, zeci de incendii de vegetaţie au izbucnit în acest weekend în Grecia. Autorităţile i-au sfătuit pe locuitori să nu se apropie de zonele împădurite.

Pe insula Serifos, unde un incendiu a izbucnit sâmbătă într-o zonă cu vegetaţie joasă şi apoi s-a extins rapid, alimentat de vântul puternic, afectând mai multe gospodării şi determinând evacuarea mai multor sate, pompierii se luptau în continuare cu flăcările.

Incendiul de vegetaţie din Serifos, care la un moment dat s-a extins pe o rază de 15 kilometri, a afectat case de vacanţă şi depozite, a declarat pentru televiziunea greacă primarul insulei, Kostas Revinthis.

Un alt incendiu, izbucnit sâmbătă pe Muntele Parnitha, în apropierea unei rezervaţii naturale de lângă Atena, a fost stins duminică dimineaţă, au anunţat autorităţile.

Incendii de amploare și în Turcia

Ministerul de Externe a atenționat turiștii români în Grecia în urmă cu mai multe zile privind riscul ridicat de incendii, dar în acest weekend a emis o atenționare de călătorie similară și pentru Turcia.

„În cursul zilei de 29 iunie 2024, au fost înregistrate 44 de focare de incendii pe teritoriul acestei ţări, 30 dintre acestea în zonele rurale şi 14 în zone forestiere. După cum este cunoscut, în perioada estivală, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale ţării, existând şi pe viitor un risc ridicat de producere a unor incendii de vegetaţie”, se spune într-un comunicat al MAE.

Ministerul le cere românilor aflați în Turcia să verifice condiţiile meteorologice şi eventualele atenţionări emise anterior deplasării, să manifeste precauţie în zonele afectate, iar în cazul în care primesc alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care se află, să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale şi ale reprezentanţilor unităţilor hoteliere, să monitorizeze îndeaproape mass-media locale.

„Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de urgenţă ale: Ambasadei României la Ankara: +90.532.318.1726, Consulatului General al României la Izmir: +90 530 4150077 şi Consulatului General al României la Istanbul: +90 533.542.0695”, precizează sursa citată.

Citește și: Incendii masive în zona Kusadasi / Unii turiști au intrat în panică și au fugit, autoritățile turce acuză „dezinformările” de pe rețelele de socializare

INTERVIURILE HotNews.ro