Sari direct la conținut

Atisreal: In 2007, fondurile de investitii au investit doar 15 milioane euro in proiectele rezidentiale din Bucuresti. Motiv: putine proiecte de calitate

HotNews.ro

Piata investitiilor imobiliare din Bucuresti a atras anul trecut aproximativ 750 milioane euro, numarul cel mai mare de tranzactii mentinandu-se pe segmentul spatiilor de birouri, arata un studiu al companiei imobiliare Atisreal Romania. In sectorul rezidential din Capitala, fondurile de investitii au investit aproximativ 15 milioane euro, mai putin decat in 2006, ca urmare a numarului redus de proiecte de calitate disponibile pe piata.

Anul trecut, piata investitiilor imobiliare din Bucuresti a ajuns la circa 750 milioane euro, valoare comparabila cu cea din anul anterior. Spre deosebire de trazactiile cu spatii de birouri care au fost incheiate exclusiv in capitala, investitiile implicand centre comerciale au fost realizate numai in orasele din provincie, totalizand aproximativ 747 milioane euro.

Fondurile de investitii din Austria si Marea britanie au incheiat cele mai multe tranzactii de investitii imobiliare in 2007

Piata spatiilor de birouri a atras valoarea cea mai mare a investitiilor, respectiv 531 milioane euro, pe locurile urmatoare situandu-se tranzactiile din sectoarele industrial, hotelier si rezidential.

Potrivit analizei Atisreal, ca si in 2006, anul trecut aproape toate tranzactiile de investitii au fost realizate de fonduri de investitii provenind din Austria si Marea Britanie (31%, respectiv 27%).

„Investitorii din aceste tari au fost activi inca din stadiile incipiente ale pietei romanesti de investitii (2003-2004), achizitionand proprietati in toate sectoarele domeniului imobiliar”, arata studiul.

Mai putine investitii in proiectele rezidentiale in 2007 decat in 2006

Sectorul rezidential a atras in 2007 numai 2% din volumul total al tranzactiilor de investitii, respectiv circa 15 milioane euro. Conform datelor Atisreal, valoarea este mai mica decat cea din 2006, iar explicatia este data de numarul mic de proiecte de calitate.

„Sectorul rezidential a atras doar aproximativ 15 milioane euro din partea fondurilor institutionale de investitii, ca urmare a numarului redus de proiecte de calitate disponibile pe piata. Dezvoltatorii nu doresc sa vanda proiectele rezidentiale unui cumparator unic, preferand sa vanda clientilor individuali sau investitorilor particulari pentru a obtine profituri cat mai mari”, mentioneaza analiza.

Activa si pe piata din Romania, Atisreal este subsidiara a BNP Paribas Real Estate, divizia imobiliara a grupului francez BNP Paribas. Detine o retea 60 de birouri in Europa, America si Asia. Atisreal are 2220 de angajati, iar in 2006 a inregistrat venituri nete de 340 milioane euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro