Sari direct la conținut

Attila Korodi: Putem vorbi de o absorbtie ideala de 600 milioane euro anual

euROpeanul

Patru proiecte mari de infrastructura vizand sectorul de apa trimise la Bruxelles spre aprobare, cu o valoare de investitii de aproximativ 470 milioane euro, alte sase proiecte care urmeaza acelasi traseu, o buna informare asupra Programului Operational Sectorial de Mediu si mult optimism in privinta ratei de absorbtie a banilor europeni. Sunt cateva dintre lucrurile cu care se mandreste, la inceputul lui 2008, Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, intr-un interviu acordat ziarului euRopeanul.

euROpeanul: Domnule Korodi, ministerul pe care il conduceti este Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu), unul dintre cele mai importante programe operationale finantate prin Cadrul National Strategic de Referinta. Sprijinul financiar comunitar acordat Romaniei prin acest program depaseste 4,5 miliarde euro. Cu ce realizari incheiati anul 2007?

Attila Korodi: POS Mediu a fost apreciat pozitiv de reprezentantii Comisiei Europene si s-a numarat printre primele programe operationale aprobate pentru Romania. Totodata, existenta unui portofoliu consistent, de aproximativ 60 proiecte, in special pentru sectoarele de apa/apa uzata si deseuri reprezinta o realizare deosebita, care a permis transmiterea la Bruxelles a patru proiecte majore in sectorul de apa/ apa uzata, cu o valoare de investitii de aproximativ 470 milioane euro.

Au fost publicate ghiduri pentru beneficiari pentru pregatirea si implementarea proiectelor, precum si ghiduri pentru solicitanti. Pana la sfarsitul acestui an, se vor mai transmite la Bruxelles alte sase proiecte pentru sectorul apa/apa uzata. Pentru sectorul protectia naturii s-a lansat prima sesiune de propuneri de proiecte, iar termenul-limita pentru depunerea acestora este 15 decembrie 2007.

euROpeanul: Ce probleme ati intampinat pana acum?

Attila Korodi: Problemele sunt legate de activitatea de pregatire a proiectelor majore. Este vorba despre lipsa de coordonare si comunicarea defectuoasa intre autoritatile judetene, regionale si locale, precum si de absenta unui parteneriat intre autoritatile publice locale, care ar putea reprezenta un avantaj in efortul de a atrage fonduri externe.

Dificultati au existat si in ceea ce priveste infiintarea asociatiilor intercomunitare din aria de acoperire a proiectului, in identificarea terenurilor in proprietate publica necesare obiectivelor de investitii din cadrul proiectelor, precum si in privinta resurselor umane, nepregatite si nemotivate, si de aici necesitatea angajarii unor experti, dedicati exclusiv gestionarii proiectelor.

Nu in ultimul rand, a fost nevoie si de armonizarea procedurilor nationale cu cele europene de aprobare a proiectelor.

euROpeanul: Care este rata ideala de absorbtie pentru fondurile alocate in 2007 si 2008? Cat estimati ca se poate realiza, in termeni reali?

Attila Korodi: Avand in vedere faptul ca POS Mediu a fost aprobat in luna iulie a acestui an si ca, pana in prezent, au fost transmise la Bruxelles spre aprobare patru proiecte mari de infrastructura, suntem optimisti in ceea ce priveste capacitatea de absorbtie pentru acest program. Si aceasta deoarece pregatirea proiectelor a inceput inca din anul 2004 si exista un portofoliu de aproximativ 60 de proiecte majore (aflate in diverse stadii de pregatire).

Un factor care influenteaza semnificativ rata de absorbtie consta in capacitatea beneficiarilor de a implementa proiectele. Avand in vedere alocarea financiara a POS Mediu si faptul ca se pot face plati pe proiecte pana la data de 31 decembrie 2015, putem vorbi de o absorbtie ideala de aproximativ 600 milioane euro anual.

euROpeanul: Cum ati facut pana acum informarea asupra fondurilor europene ?

Attila Korodi: La sfarsitul anului trecut, ofiterii de comunicare de la nivelul Autoritatii de Management si ai Organismelor Intermediare au initiat o serie de actiuni de promovare, primul pas constand in elaborarea unei brosuri de informare privind Programul Operational Sectorial de Mediu.

Aceasta brosura a fost destinata informarii potentialilor beneficiari si a publicului larg asupra oportunitatilor de finantare pentru proiecte de infrastructura de mediu, din fonduri comunitare si a fost tiparita in doua editii, in total 7.000 de exemplare. In plus, Organismele Intermediare pentru POS Mediu de la nivelul regiunilor de dezvoltare au tiparit, la randul lor, pliante de promovare a programului.

In ce priveste masurile de informare si publicitate realizate de Organismele Intermediare, s-au organizat reuniuni lunare, la care au participat autoritatile locale (primarii, prefecturi, consilii locale si judetene, directii de gospodarire a apelor), ONG-uri active in domeniul mediului la nivel regional, Agentiile de Dezvoltare Regionala si Agentii Locale de Protectia Mediului. Pe 16 iulie 2007, a fost organizata o conferinta de presa la care s-a anuntat aprobarea oficiala de catre Comisia Europeana a POS Mediu.

Recent, Autoritatea de Management a POS Mediu a achizitionat spatii publicitare in cotidiene nationale si regionale/locale in vederea publicarii anuntului de solicitare de proiecte pentru Axa Prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”, in timp ce Organismele Intermediare au organizat, in fiecare regiune, un eveniment de lansare a Ghidului solicitantului pentru aceasta axa, pentru care au elaborat si tiparit pliante si afise.

In plus, atat AM POS Mediu, cat si Organismele Intermediare au participat, in parteneriat cu alte institutii, la reuniuni si seminarii in regiuni.

euROpeanul: Cum v-ati planificat campania de comunicare pe fonduri, pentru o absorbtie cat mai buna, in 2008?

Attila Korodi: In 2008, vom promova acest program prin campanii audio si TV in Bucuresti si cele opt regiuni si prin materiale de informare si publicitate. Vom organiza seminarii pe teme specifice cu participarea specialistilor in domeniu.

Oportunitatile de finantare oferite de instrumentele structurale vor fi promovate si cu ajutorul conferintelor de presa si a documentelor puse la dipozitia mass-media. Ne-am propus sa acordam beneficiarilor sprijin in vederea cresterii gradului de constientizare cu privire la oportunitatile de finantare prin organizarea de sesiuni de instruire.

Nu in ultimul rand, vor fi organizate conferinte si seminarii in parteneriat cu alte institutii. Toate aceste activitati se vor desfasura in conformitate cu Planul de Comunicare POS Mediu, transmis Comisiei Europene in data de 5 noiembrie 2007.

euROpeanul: Cu ce dificultati estimati ca se va confrunta sistemul de gestionare a fondurilor europene, in 2008?

Attila Korodi: Cred ca ar putea exista dificultati in ceea ce priveste lansarea procedurilor de achizitie publica pentru contractarea de servicii si lucrari la nivelul beneficiarilor, precum si in privinta asigurarii cofinantarii de la bugetul de stat si bugetele locale.

Totodata, procedurile la nivel national pentru aprobarea proiectelor majore sunt laborioase si consumatoare de timp, chiar daca sunt initiate in paralel cu procedura de aprobare a proiectelor de catre Comisia Europeana. In prezent, au loc discutii la nivel tehnic intre toate institutiile relevante pentru simplificarea acestora.

euROpeanul: In opinia dumneavoastra, care vor fi sub-sectoarele care vor atrage cele mai multe finantari?

Attila Korodi: Cele mai multe fonduri se vor cheltui pentru sectoarele de apa/apa uzata si deseuri, sectoare in care necesarul de investitii pentru realizarea angajamentelor de aderare este foarte ridicat, avand in vedere necesitatea conformarii cu obligatiile asumate prin Tratatul de Aderare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro